Categories
Без категория

Авиокомпаниите и ръчният багаж

Изискванията за ръчния багаж (багажът, който пътуващият може да вземе заедно с него на борда на самолета) при всички авиопревозвачи са различни, но има някои базови параметри, които често се повтарят.

Условията варират в повечето случаи, според това дали авиокомпанията е редовна (например Lufthansa, Air France,  Czech Airlines) или нискотарифна (като Germanwings, Niki, FlyBe).

Класическите авиопревозвачи в повечето случаи допускат по-голяма свобода на пътниците и им разрешават да вземат на самолета освен куфар (в повечето случаи с размери до 55 x 40 x 20 см и маса до осем или десет кг), и книга за четене, лаптоп, чадър, дамска чанта допълнително.

евтините превозвачи, от своя страна, редовно са доста по-взискателни в това отношение и искат от пътниците си да вместят всичкия багаж, който искат да качат в самолета, в рамките на един куфар с позволените габарити и маса. Така, ако сте взели освен сакчето си и чанта за лаптоп, преди да се качите на самолета, ще бъде казано да преподредите багажа си или да дадете едната чанта като регистриран багаж, за превоз в товарното отделение и да заплатите определената глоба за това.

Тези разлики, както и това, че правилата не винаги се следят  стриктно, често причиняват объркване сред пасажерите и много главоболия. Така че, преди да  запазите самолетен билет, подробно проверете условията на авиокомпанията, с която, ще летите.