Categories
Без категория

Ръководство за автомобилни ключове и дистанционни

Повечето от съвременните автоключове са съставени от 3 основни компонента:

Механичен ключ за отключване на вратите Кодиран електронен чип с шифър ‘transponder key’, който се прочита от автомобила преди да стартирате двигателя Дистанционно с което отключвате автомобила и спирате алармата . Тези ключове са сигурни но също така и скъпи – ако се наложи тяхната подмяна поради загуба или счупване – отнема време. Мислете за тях като за някакво скъпо бижу – пазете ги на сигурно и безопасно място.

Кодиран електронен чип – Transponder key

Електронен чип, съдържащ зашифрован код, вграден в пластичните части на ключа е представен през 1995г. Чипът е пасивен и не се нуждае от допълнително захранване(батерия) – съдържащия се в него шифър се прочита от автомобила при опит за стартиране на двигателя. Ако случайно загубите този ключ или го счупите, няма да можете да стартирате двигателя.

Ще трябва да се върнете при продавача или в оторизиран сервиз за да ви сменят ключа. Необходимо е да се програмира на ново вашият имобилайзер за да може да разпознае новия код от ключа.

Главни ключове – Master keys

Много от по-ранните модели автомобили са били снабдени с „главен ключ“ ( често червен на цвят ), който не е бил проектиран за ежедневно ползване.
Търговеца използва този главен ключ за направата на нов – по образец, или за резервен ключ за този автомобил.

За съжаление, ако повредите или загубите главният ключ, подмяната му с нов струва много скъпо. Производителите на автомобили, на практика са преустановили използването на главни ключове. Те в момента съхраняват специфична за автомобила секретна информация в глобална база данни, която се използва от търговците ако се наложи пре-програмирането на автомобила или замяната на ключа.

Ако имате или купувате използван автомобил, проверете документацията. Уверете се, че ще получите всички ключове включително и главния ключ ако е необходимо.

Променливи кодове – Rolling codes

В ранните си версии, ключовете с кодиран електронен чип използвали статични(фиксирани) кодове – ключа изпращал един и същ код всеки път когато се използвал.

Ключовете с „променливи кодове“ променят кода си при всяко използване. Те са въведени през 1999г и намират голяма употреба и до днес. На практика те не могат да бъдат копирани. Те предлагат високо ниво на сигурност но подмяната им струват много по-скъпо при загуба или повреда. Времето и цената варират в зависимост от производителя – очаквайте да платите около 150-450 лв и чакане от поне 3 дни за подмяна на ключа.

Подмяната на ключа може да бъде много по-скъпа ако съдържа дистанционно за управление на централното заключване и алармата.

Дистанционни – Remote controls

Над 90% от съвременните автомобили са оборудвани с дистанционно за отключване на вратите и изключване на алармата. Много удобно, но не и без съпътстващите проблеми:

Някои използват инфрачервена светлина но повечето използват радиопредавател за да изпратят кодирания сигнал до приемника в автомобила. Честотата на тези радиовълни е (434Mhz или 433.92Mhz или 315Mhz или 868Mhz)  При поява на радио смущения, в редки случаи е възможно да възникне проблем с отключването на автомобила.

Съвременните автомобили обикновено са много по-добре защитени от радио смущения но проблема си остава за по-старите автомобили, особено за тези, направени преди 1995г.

Какво да правим ако дистанционното не работи?

Преди да потърсите услугите на автоключар , трябва да се уверите в следното:

Проверете батерията – дали не се е изтощила.(Смяната на батерията да се извъши в рамките на една минута,в противен случай има голяма вероятност дистанционното управление да “загуби памет”) Ако мислите, че проблема може да е причинен от радио смущения – опитайте да използвате дистанционното от по-близко разстояние до автомобила.

Автомобили при които, с дистанционното се управлява и централно заключване, трябва да имат и друга възможност за отключване на вратите с нормален метален ключ без да е изгасена алармената система. Този резервен вариант трябва да е описан в ръководството на автомобила.