Categories
Без категория

Какво е сънна апнея и какви са последиците, ако не се лекуваме?

Сънната апнея е състояние, синдром, разстройство, нарушение на дишането по време на сън. Засяга около 10 % от възрастното население. Често страдат и деца. В по-голям процент са засегнати мъжете. Един на всеки десет в напреднала възраст проявява симптоми на сънна апнея.

pexels-kampus-production-7556643

Състоянието се характеризира с повтарящи се паузи (апнеи). Те могат да бъдат за много кратък интервал, от порядък на десет секунди, но могат и да бъдат по-продължителни. Тези прекъсвания са последвани от десатурация. Количеството на кислород в кръвта намалява до 4%.

Тази липса на кислород активира в организма рефлекс за оцеляване. Той събужда организма, с цел възстановяване на нормалното дишане. За жалост това прекъсва циклите на съня и води до лесна уморяемост, чувство за безспокойство, натоварва се целия организъм, най-вече сърцето. Развиват се потенциални смъртоносни последици.

Това състояние често е неглижирано от лекарите и трудно се диагностицира. За точното определяне се използват изследвания на нощния сън в медицинско заведение или тест в домашни условия. Когато тест в домашни условия не показва сънна апнея, а са на лице симптоми на състоянието, се препоръчва изследване в медицинска среда.

За целта се включват сензори, които проследяват състоянието на целия организъм по време на сън – мозъчни вълни, сърдечна честота, дишане и нива на кислород в кръвта. Доста често при установяване на проблем се прилага консервативен подход с медикаменти и апарати. Необходимо е да се подобри жизнеността на организма.

Загубата на тегло подпомага състоянието на хора със сънна апнея. Промяната на позиция за сън, също като при хъркането, помага на меките тъкани и освобождава дишането.

Последиците от нелечението на проблема, могат да го хронифицират и да влошат значително здравето на индивида. Възникват проблеми като диабет, инсулт, паметта отслабва, води до депресия, аритмия, артериална хипертония и други. Страдащите от сънна апнея често заспиват и могат да причинят пътни произшествия, бидейки зад волана в неподходящ момент.

Тези заболявания и проблеми не са за подценяване и е необходимо да се предотврати тяхното протичане. Специалистите препоръчват консултация с медицинско лице, подходящо лечение (най-често с CPAP апарат) и необходимата поддържаща терапия, за да се постигне спокоен и удовлетворяващ живот на организма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *