Categories
Без категория

Безопасната ваканция

Когато организираме своята ваканция мислим най-вече за това как да прекараме приятно времето си. Добре е обаче да не забравяте някои от правилата, които ще ви гарантират по-безопасна ваканция и ще ви спестят куп проблеми.

Правила, които е добре да се спазват

Избрали сте дестинация за вашата семейна почивка, резервирали сте хотел, избрали сте авиокомпания и сте закупили самолетни билети. Сред най-важните неща, които следва да поставите в своя ръчен багаж са паспортите, разпечатаните бордни карти, маршрути, документите за туристическата ви застраховка. Не лоша идея е да направите копия на документите си, в случай че ги изгубите или станете жертва на кражба. Запишете си координатите на посолството в съответната страна.

Не забравяйте редом с документите, които ще са ви необходими за пътуването, да сложите и някои от последните снимки на децата. Известно е, че малките палавници са много любопитни и разсеяни, особено в необичайна за тях среда, която ги изважда от контекста на познатото и сигурното. Съвсем не е изключено, колкото и внимателни да сте, да ги изпуснете от поглед и да ги изгубите. Снимката ще улесни полицията в издирването и намирането им.

Помислете как ще се разплащате – с кредитна карта или кеш. Кредитната карта има това предимство, че не носите много пари на ръка, които лесно бихте могли да изгубите или да ви оберат. Все пак следете плащанията, които извършвате с нея и се информирайте предварително за условията при плащане в чужбина. Избягвайте да давате картата си и изисквайте плащанията с нея да бъдат извършвани пред вас. Ако предпочитате да плащате кеш, то погрижете се да осигурите безопасно място за вашите пари – тайни джобове или колани и т.н. Не носете цялата сума във вас, когато се разхождате или разглеждате местните забележителности.

Пътуването в чужбина е свързано малко или много с промяна на климата, на кухнята и т.н. Често това води до здравословни проблеми и неразположения, особено при малките деца. Не забравайте да сложите в багажа си малка аптечка с необходими лекарства за оказване на първа помощ или лекарства, които регулярно взимате.

Съобразявайте се с местните порядки и обичаи и начин на обличане. Разговаряйте с лица, които са запознати кои са местата, които биха ви препоръчали да посетите, както и кои са тези, които е добре да избягвате.

Източник: eftinihoteli.info