Categories
Без категория

Бонсай – грижи и отглеждане

Изкуството „ БОНСАЙ „ се състои в свързване и противопоставяне на симетрия, баланс и пропорция,  пресъздаващо естествената природа  в търсене на красотата. Ако решите сами да си направите бонсай, трябва да потърсите видове, които имат интересна форма на стеблото, короната, окраска на листата и кората. Най – подходящи видове са клен, кестен, дъб, бор, дрян, фикус, подокарпус, пираканта и др.

Два са основните видове бонсай – с едно стъбло и многостеблени растения. Стиловете са в зависимост от формата на стъблото – наклонена, изправена, каскадна, разклонена и т.н.

Бонсаите се отглеждат в плоски съдове, с малки крачета за отцеждане на водата, с повърхнина  колкото площта на  короната на дръвчето. Съдовете са керамични, рисувани или гледжосани, с различна форма.

Оформяне на бонсая – от голямо значение за развитието на бонсая, са премахване на излишните листа и подкастрянето. За вечнозелените видове, листата се премахват два пъти годишно, за останалите – при нужда. Подкастрянето може да се дели на два вида: за формиране – намалява височината на растението и дължината на корените и поддържащо – благоприятства развитието на нови  разклонения   и  смалява размерите на листата. В зависимост от вида и възрастта,  през няколко години,  през пролетта,  растението се пресажда в нов по-голям съд, като се подкастря кореновата система. Стъблата и клоните на растенията изкуствено се изкривяват, като  се подчертава индивидуалността, без да се нарушава естествената красота на растението.

За бонсай се използва почвена смеска, с добавки от пясък и торф или глинен гранулат, който осигурява добро отводняване. Бонсай обичат обилна, но индиректна светлина. Растенията се отглеждат при стайна температура 20 – 25 градуса . Иглолистните бонзай  трябва да се изваждат през зимата навън, дори при минусови температури, защото в противен случай след няколко години изсъхват.

Поливането се извършва като поставите съда с бонсай накиснат във вода за около 30 мин. , за да се напои обилно. При следващото поливане повърхността на почвата трябва да е изсъхнала. Пулверизирайте два пъти дневно с хладка вода.

За да поддържате вашия бонсай в добра форма, наторявайте през цялата година. Използват се  балансиран МРК тор или органични – торф, компост, птича тор, органични брашна и други.