Categories
Без категория

Гранд Каньон

Преди повече от четири столетия, един от първите достигнали Гранд Каньон европейски изследователи се съмнява, че на това забравено от Бога място някога отново ще стъпи човешки крак. Днес повече от пет милиона туристи годишно минават през оранжево-червеникавите скали на този природен монумент в щата Аризона (до Финикс летете с American Airlines). За една от гордостите на американци четете по-долу.

Каньонът е създаден от река Колорадо, която проправя пътя си през него през последните 17 милиона години. И се е справила чудесно със задачата на архитект – на места широчината е 29 км., дълбочината е 1.83 км., а дължината е зашеметяващите 277 км.. Поради дълбочината си, каньонът е високо ценен от геолозите, които намират по стените му ценни сведения за различните геоложки периоди в създаването на Земята.

Грандиозната гледка, която се разкрива отгоре, е вдъхновявала немалко писатели. Разходката по Южния ръб е едно от нещата, заради които си заслужава човек малко да поокаля обувките. На около 2100 м. надморска височина, оттук се открива спираща дъха панорама към спокойно течащата отдолу река, и хилядите нюанси на скалите. Ако сте запалени по рафтинга, р. Колорадо ви предлага и няколко изключително удобни за целта отсечки, а за любителите на летенето се предлагат авиоразходки с безмоторен самолет или хеликоптер.

Отскоро преживяването доби нови измерения с отварянето на „Небесната разходка” – индианското племе Хуалапай изгражда платформа със стъклен под, която предлага възможността на всеки да преодолее страха си от високото. А най-голямото предизвикателство е походът от ръба до реката и обратно – за който обаче се изисква много добра физическа подготовка.