Categories
Без категория

Данон и пробиотиците

ДАНОН изучава пробиотичните бактерии – бактериални щамове и ползите за здравето, които носят, в продължение на повече от 20 години. Изследвания върху тези микроорганизми позволяват да се определят техните взаимоотношения с човека и да се изясни какво място заемат в организма, как растат и как действат. Човешкият храносмилателен тракт съдържа около 100 000 000 000 бактерии на грам съдържание. Тези бактерии помагат на организма да смила храната и да запазва храносмилателната система балансирана и в добро здраве. Микроорганизми като дрожди и плесени също играят активна роля в процесите на ферментация, използвани за съхранение на храните и подобряване на вкуса и хранителните свойства.

Естествени процеси

Науката в продължение на векове се е интересувала от процесите, свързани с алкохолната ферментация, превръщането на захарта в алкохол, както и ферментацията на мая, използвана при производството на хляб, ферментацията на киселите краставички, шоколада и сирената и накрая ферментацията на млякото, която се извършва от млечно-киселите бактерии при производството на кисело мляко и млечно-кисели продукти. Изследователския център на ДАНОН подбира млечно-кисели бактерии с подходящите технически, органолептични и пробиотични свойства, които се използват като ферменти в свежите млечни продукти на компанията, при разработването на продукти със специфични пробиотични свойства. Двата най-ярки примера за такива пробиотични продукти са Активиа, която съдържа щама DN 173-010 от семейството Бифидус за насърчаване на редовността на стомаха и Actimel, съдържащ щама DN 114-001 на Lactobacillus casei, който допринасят за укрепването на естествената защитна система на организма.

ИНОВАЦИИ ЗА ЗДРАВЕ ДАНОН разработва нови продукти, използвайки 100% натурални кисело-млечни култури. Работа в партньорство с международно признати научни институти, помага на изследователските екипи на Данон да се съсредоточат върху имунната система, стомашно-чревния дискомфорт, както и взаимодействията на пробиотиците с местната чревна флора и тялото като цяло.