Categories
Без категория

Детските зъби

Mлечните зъби при децата са на брой двадесет. Зачеването им се формира доста преди раждането на бебето. Първото зъбче на малкия човек се появява някъде към 5-6 месец. След първата годинка е задължително да заведете детето на детски стоматолог. Зъбите имат генетични специфични особености, които определят израстването и преминаването от млечен към постоянен. Има индивиди, при които минерализацията е по-слаб, тоест притежават по-тънки пластове емайл и дентин, което е основен фактор за развитието на кариес при непостоянните зъби. Образуването на кариес се разпростира главоломно предавайки се от един зъб на друг.

Етапът при който се подменя непостоянният зъб с постоянен е тогава, когато се разгражда кореновата система на временния зъб, а зъбната пулпът е с намалени функции. Именно затова нейният възстановителен процес почти липсва и зъбът е неадекватен, на каквито и да е дразнения. На практика, когато зъбната коронка е изхабена, малкия човек изпитва тъпа непостоянна временна болка. Тази болка не бива да се подценява, защото тя е показател за зародил се кариес на бъдещия постоянен зъб.

Превенция

Преди всичко всеки един родител или настойник, трябва да е наясно защо трябва да се следи състоянието на млечните зъби и ако има предпоставки за кариеси, да бъдат лекувани. Грешно е да се счита, че млечен зъб с кариес няма нужда от лечение. Някои родители мислят, че след като се извади временният зъб с него се отстранява и кариеса. Истината е, че след като бъдат извадени млечните зъби с кариес те ще бъдат подменени с постоянни, а заболяването е в кореновата система. Тоест дори и да бъде изваден млечният зъб с кариес, заболяването не се премахва, а се пренася на постоянния зъб. За това има пет важни причини, поради които млечните зъби трябва да бъдат лекувани:

1) нарушен хранителен режим;

2) проблем с речевата активност;

3) неприятна визия;

4) предпоставка за лицево-челюстни дефекти;

5) предпоставка за заболяване на бъдещия постоянен зъб;