Categories
Без категория

Добър процесор, екран, лаптоп батерия-съвети за покупка на лаптоп

Може би вече всеки от нас усеща необходимостта от преносим компютър. Този продукт на модерните технологии все повече навлиза в живота ни и без него се чувстваме като с „вързани ръце“. Новият лаптоп е много добра инвестиция, но в случай че не можем да си го позволим има вариант да си купим и втора употреба. Това е доста рисковано, но пък цената му определено е доста по-ниска от тази на новият. Има няколко неща, които трябва да имаме в предвид при покупката на употребяван лаптоп:

Процесор – той трябва да бъде минимум 1 GB, тъй като по-слабите няма да успеят да се справят с изискванията на новите програми. Според много от специалистите лаптоп с 2 GB процесор е добър вариант.

Екран – големината на екрана като цяло няма особено значение, стига да отговаря на вашето желание. По-важният въпрос тук е „Има ли изгорели пиксели?“ Това може да се провери много лесно. Направете като скрийнсейвър син екран, така много добре изпъкват изгорелите пиксели. Ако има бели точици, но те са единични и малко на брой няма място за притеснение. В случай обаче, че са на снопчета по няколко изгорели пиксела и са значителни на брой, това веднага трябва да ви откаже от покупката на този лаптоп.

Лаптоп батерия – може би най-важната част, на която трябва да се обърне специално внимание. Това е така, защото благодарение на нея лаптопа се превръща в преносим компютър. Можете да тествате батерията, като я заредите напълно и след това премахнете зарядното устройство. Ако лаптопа ви покаже ниско ниво на батерията само след няколко минути, това е знак че батерията е за смяна. В случай, че сте всичко друго по лаптопа е наред тогава е най-добре да си купите нова батерия за лаптоп, като така ще бъдете сигурни, че и лаптопът ви ще се държи като нов. Проверете съвместимостта на батерията и ви препоръчвам да изберете такава с повече клетки. Ако старата батерия е била с 6 клетки (което в голяма част от случаите е така), нека новата бъде с 9 или 12 клетки. Те са съответно 1,5 и 2 пъти по-издържливи. Ако една нова 6 клетъчна батерия издържа до 2-3 часа, то новите 12 клетъчни батерии могат без проблем да работят 5-6 часа с едно зареждане.

Клавиатура – проверете дали всички бутони работят нормално и дали при натискане се връщат в начално положение. Тестването се прави в текстов документ, като не забравяйте да пробвате всички бутони, включително и функционалните.