Categories
Без категория

Европейски стилове зимни градини

Зимните градини от край време, някъде по времето на Древен Рим, са били изграждани за садене на растения, които обичат топлина. В днешно време обаче, тези постройки са много повече от оранжерия. Зимните градини са неделима добавка към обществени постройки, културно-оздравителни сгради, музей под открито небе и бизнес центрове. Превърнати в места за отмора, ресторанти , галерии и дори работни кабинети, тези постройки пораждат възхита у всеки посетител със неповторимия си стил и обаяние.

Луксозните постройки стават много бързо популярни в голям брой страни по света, използвани в различни дейности на бита – обществени, жилищни и дори промишлени постройки. Всеки един народ е внесъл свой собствен оттенък върху архитектурния стил и вътрешната декорация на зимните градини, построявани в съответната област.

Изграждането на модерна зимна градина е сложен и творчески процес. Създаването на прекрасна, комфортна и едновременно с това сигурна и безопасна конструкция, изисква инженерни знания и опит в материята. Райското кътче, което да бъде място за почивка и презареждане, да доставя радост дълго време на своите собственици, изисква обмислянето и взамането под внимание на голям набор характеристики и специфични конструкционни особености.

Зимните градини от Франция или чаровно назовавани “conservatoires”, са ярък пример за шикозност, празничност и при това ефективност. Френският стил е съхранил в себе си лукса на барока, възникнал по времето на френския Ренесанс. Мебели с извити крака, детайли от месинг, огромни огледала с резбовани рамки са просто част от разкошния декор на постройките във френски стил. И аксесоарът, без който никоя френска зимна градина не може да мине – Bergere – традиционен френски стол. Леко наподобяващ хамак, той е хубаво местенце за общуване с близките хора или място за отпускащо съзерцаване на нощния небосвод.

Даже да нямате вила в Неапол, италианската зимна градина (conservatori итал.ез.) пак ще пасва чудесно към вашата къща, в повечето случай от южната страна и леко над основното ниво на основната сграда. Стилът им наподобява повече на веранда, без стени, само с навес. Но ако сте решили да изградите подобна постройка в област с по-суров климат, определено ще ви трябват стени. Типично за декора на италианските зимни градини е наличието на езеро в тях, италиански керамични вази и скулптури и всичко това в бели, може и светли цветове. Многото растения, в повечето случаи цитрусови, подчертават цветния интериор на италианската зимна градина.

Англичаните обичат своите зимни градини, навярно повече от всички други хора по света. Факт е, че, 2 от основните 3 стила зимни градини, произхождат от Великобритания и са повлияни от английския архитектурен стил:

-Викториански зимни градини или както англичаните казват “Victorian conservatories” – главна характерна особеност е три- или петстранния панорамен прозорец. Тази градина символизира здравината и непоклатимостта на Стара Европа;

-Едуардски зимни градини (Edwardian conservatories англ.ез.) – изчистените строителни линии напомнят за един малко по-народен стил, но въплатил в себе си великолепието и мощта на бившата владетелка на колонии.

Характерна особеност в интериора на зимните градини в Англия е използването на фабрично състарена мебелировка в светъл или тъмен естествен дървесен цвят.

Чистота, Подреденост, Спокойствие – много точно описание за немските зимни градини или както те ги наричат “wintergarten“. Отличителна черта на градините в Германия е употребата на естествени материали. Немските зимни градини лесно се вписват към архитектурата на всяка къща. Интериорът им е сдържан и суров, като характера на народа, но за сметка на това, отделните декоративни аксесоари могат да бъдат боядисани в шарени цветове.