Categories
Без категория

Езиково обучение в ранна възраст

Дали да запишем детето си на чужд език и на каква възраст е подходящо да започне да учи чужд език? Това са много важни въпроси в днешно време, когато границите се отвориха и вече не е достатъчно да знаеш един език, за да си намериш добре платена работа в частния сектор. Всеки родител иска да даде най-добрия старт на детето си, но много родители се притесняват да не фурстрират децата си от твърде ранна възраст.

Практиката и учените показват, че езиковото обучение в ранна възраст е полезно и развива много по-добре умствената дейност от който и да е друг учебен предмет. Често децата, които са отгледани още от бебета от двуезични родители проговарят по-късно, но за това пък на възраст от 4-5 годинки владеят чудесно два езика.

Често се случва така, че родителите се притесняват да не объркат датето при изучаване и на двата езика. До скоро се смяташе, че най-добрата възраст за започване на чужд език е при навлизането в пубертета  на 10-12 годишна възраст, когато младежите вече са усвоили граматиката и лексиката на майчиния си език. Но скорошни проучвания опривергаха тази теория за езиковото обучение. Оказва се, че колкото по-рано толкова по-добре. Изучаването на чужд език води до по-добро усвояване и умения и на родния такъв. Поради това министрите на образованието в страните членки на Европейският съюз одобряват преподаването ан чужд език от ранна възраст.

Изучаването на чужд език има редица плюсове. Освен, че в бъдеще дава добри шансове на детето ви като част от квалификацията му, езиковото образование влияе върху възприятията му на различни култури. Обогатява мирогледа му и развива мозъчната дейност така, че изучаването на всеки следващ език да става все по-лесно и бързо. Факт е, че хората които са усвоили два езика усвояват трети много по-бързо дори и ако езиците не са от една и съща езикова група.