Categories
Без категория

Забележителности в Стара Загора-езерото „Загорка”

Стара Загора се смята за един от най-красивите български градове с внушителна история. Създадена е преди около 8000 години. Днес е шестият по население град в България. Всеки допир до древното минало и атрактивните забележителности в Стара Загора са повод за гордост.

Едно от интересните и красиви кътчета тук е езерото „Загорка”. То е изкуствено създадено и се захранва от водите на река Бедечка. Разположено е в североизточния край на Стара Загора. Особено през летните месеци, малки и големи избират да направят разходката си именно тук. Оформени са полуостровчета, които са свързани от малки мостчета. Красиви дървета шумолят с клони в различните кътчета на парка. Алеите  са грижливо поддържани и будят възхищение с ароматните си цветя.

През юни тази година край езеро „Загорка” се проведе и кръг от държавното първенство по триатлон-спринтова дистанция, в което взеха участие спортисти от различни възрастови групи. Триатлонът съчетава плуване, колоездене и крос.

От лятото на 2011г. в тихите води на езерото плуват още 41 000 шаранчета, които са излюпени в с. Ловец. Днес те вече са достигнали подходящо за улов тегло.

До езеро „Загорка” се намира и едноименният хотел, който с радост и гостоприемство посреща гости. Тук не веднъж са организирани семейни и фирмени тържества с пищна трапеза и в уютна обстановка.

В района се намира добре поддържан парк, който осигурява тихи места за отдих сред сенчести алеи. Често любителите на спорта правят кросове или карат колело сред меката зеленина на парка. В отделен кът е изградена и детска площадка, която забавлява малчуганите. Други хора пък се спират на подходящи за пикник тревни площи, където часовете минават неусетно в разговори и шеги.

В непосредствена близост до езерото се намира и бирения завод „Загорка”, който е едно от най-известните места в града. Тук е и музеят на бирата, който отваря врати за ценители и разкрива тайните на пивопроизводството, както и историята на модерната пивоварна.  По време на обиколката, посетителите са придружавани от специализирани екскурзоводи, което прави преживяването още по-интересно.