Categories
Без категория

Защо губят мощност лаптоп батериите?

Голяма част от хората смятат, че щом имат лаптопи могат да ги използват навсякъде без проблемно. Дано, но има проблем и той се състой в издръжливостта на техните лаптоп батерии, която е ограничена до няколко часа. След това батериите ви ще се изтощят и вие трябва или да изключите лаптопа, да го включите да се зарежда или да използвате резервна батерия, за да довършите вашата работа.

Основният въпрос, които вълнува много хора, чиито батерии не могат да издържат и 30 минути е „Защо батериите за лаптоп са толкова зле?“. Нека започнем с това, че повечето батерии са с литиевойонни клетки, а по-старите са направени от никел и кадмий. Тези Li-Ion батерии имат няколко предимства, включително липсата на памет ефекта. Те са лесни за поддръжка, но все пак имайте предвид, че те не са вечни и след 2-3 години тяхната жизненост ще бъде изчерпана. Високите температури, които лаптопите поддържат влияят негативно на батериите, прекалено честото зареждане и разреждане също. Имайте предвид, че ако решите да съхранявате вашите батерии за лаптоп LG и ги ползвате само когато ви се налага, то те трябва да бъдат заредени до 40-50% и поставени на хладно място. Така дори времето да мина и те бавно да се само разреждат, няма да се стига до пълното им изтощение, което може да бъде фатално. Задължително е веднъж в месеца да зареждате и разреждате батериите, за да подръжте клетките им жизнени, защото оставите ли ги за по-дълъг период рискувате да се стигне до ниво на разряд, от което няма връщане.

С напредването на технологиите производителите на батерии за лаптопи са разработили специална вътрешна верига, която да ги предпазва от презареждане, без което може да се стигне до много високо загряване и избухване в пламъци. Заради това и заради по-голямата им издръжливост тези Li-Ion батерии са по-скъпи от по-старите модели.