Categories
Без категория

Защо , как и кога се почиства климатик?

Защо, как и кога се почиства климатик?
Ако вашият климатик или термопомпа са загубили своя капацитет на охлаждане трябва да бъдат почистени. Как да определите капацитета, мощността на охлаждане на климатика, ако работи, но не достатъчно, за да охлади вашия дом явно е нужна профилактика.

Защо почистваме нашите климатици ?

Прах и частици могат да се натрупат в климатика и да се ограничи въздушния поток, това може да намали коефициента  на полезно действие и да доведе до увеличаване на разходите за отопление или охлаждане в нашия дом. При по – тежки случаи въздушния поток сериозно намалява, блокиран изпарител може да предизвика ОВК на компресора  и той да движи с по – висока от нормалната температура, като с течение на времето могат да отънеят смазочните материали, циркулиращи в системата, по този начин се съкращава живота на двигател на компресора на климатика.

Климатици блокирани от частици

От изследване на замърсен   въздух е доказано колко лесно частиците  могат да запушат входа на охладителната система на климатика. В този случай изпарителната намотка е почти напълно блокирана с прах и частици.
За да почистите вашия климатик в този случай използвайте четки, химикали или препарати за почистване. При този случай почистването на климатика изисква повече време, почистване на радиатора, намаляване на хладилния агент, отстраняване на бобината и други компоненти за почистване и преинсталиране, както и презареждане с хладилен агент. Има и няколко по опростени начина за почистване на вашия климатик с помощта на пяна и спрейове, които са по опростени.
Трябва да бъдете внимателни. Да сте сигурни , че електрическата енергия е изключена преди отваряне на панела за достъп или работа на системата. Могат да бъдат опасни оголените кабелите във вътрешността на устройството.

Използване на сгъстен въздух за почистване на вашия климатик.

Някой климатици се почистват  чрез издухване със сгъстен въздух. Един бърз и ефективен метод за почистване на на вашия климатик. Трябва да сте внимателни ако ползвате въздух под високо налягане за почистване за ъгъла под който го ползваме. Важен е ъгъла, под който го правим, като това може да увреди перките на вашия климатик, бъдете внимателни.