Categories
Без категория

Защо спането на летища и автогари не е разрешено

Наскоро стана известен случай, в който 36-годишен италианец заспа на лентата за багаж на летището в Рим. Мъжът е разполагал със самолетни билети до Осло и е трябвало да се прекачи от един полет на друг, но след като забелязал, че на неговото гише няма никакви служители, решил да се отдаде на заслужена според него дрямка. Пътникът е забелязан чак след като е изминал около 200 м надолу по пътеката. Случаят постави на преден план много въпроси за сигурността на италианските летища, тъй като, освен че по този начин се създават предпоставки за извършване на терористични актове, той може да бъде опасен и за пътниците.

sleeping-in-airport-bench-9832798

В Германия, например, заспиването дори и по седалките на всякакви подобни места е забранено, особено ако се случва в малките часове на денонощието. В случай че успеете да задремете, служител на летището и автогарата веднага ще се появи и учтиво ще ви измъкне от сладкия ви унес.

Замислете се, колкото и да сте уморени от дългия път, подобен акт може да ви коства изпускане на полета. А случи ли се така по ваша вина, нямате право на компенсация от страна на авиокомпанията или туроператорската фирма, с която пътувате, които в друг случай биха поели разноските ви по хотели, комунални услуги и транспорт.

Дори и да пристигнете смъртно уморен на съответната автогара или летище, помнете, че е по-добре да положите малко усилия, отколкото да рискувате нещо подобно да се случи. Освен това, такива места не са безплатни обществени мотели, в които всеки да може да се отпусне удобно.

Колкото и дълго и неприятно да е чакането за чекиране, винаги може да се разсеете, четейки книга, вестник или слушайки музика. Също така, на подобни места обикновено има изобилие от барове и кафенета, където да времето ви да минава по-бързо.