Categories
Без категория

Здравословните ползи от пробиотиците

Объркани ли сте относно това, как пробиотиците могат да подобрят вашето здраве? Телевизионните реклами твърдят, че техните кисели млека могат да предотвратят запек, да повишат имунните ви функции или да предпазят сърцето ви. Но наличието на здравословните бактерии в различните марки кисели млека и техните здравословни ползи трябва да бъдат доказуеми. Този продукт трябва да отговаря на определени стандарти и това съответствие трябва да бъде тествано, както наскоро млякото Активиа беше подложено на тестове и неговият пробиотичен състав беше доказан.

Пробиотиците са живи микроорганизми, които, когато присъстват в достатъчни количества, предоставят ползи за здравето на техния приемник. С други думи, пробиотиците са живи бактерии, които са полезни за здравето, когато се приемат в достатъчно количество. Важно е за дебелото черво да се поддържа здравословен брой на тези “добри” бактерии – това е концепция на руски учен от 1907 г.

Изследвания са установили, че пробиотиците могат да подобрят бионаличността на хранителни вещества, витамини B, калций, желязо, цинк, мед, магнезий, фосфор и още много други. Педиатрични изследвания са открили, че някои щамове (като Lactobacillus GG) могат да помогнат за значително понижаване на честотата на остра диария и развиването на ротавируси.

Пробиотиците и активните бактериални култури могат да облекчат непоносимостта към лактоза. Бактериалният щам, често използван в киселото мляко, може да произвежда лактазни ензими. Затова, хората с непоносимост към лактоза и децата, страдащи от чревна инфекция, обикновено могат да консумират кисело мляко с активни култури.

Някои изследвания са показали, че чрез регулиране на времето за преминаване през в червата, пробиотиците подобряване запека сред възрастните хора. Други изследвания са показали, че пробиотиците, особено Acidophilus, насърчават растежа на здравословните бактерии в дебелото черво и намаляват преобразуването на жлъчката в канцерогени (причиняващи рак вещества). Също така е установено, че пробиотиците могат да засилят имунитета чрез регулиране на лимфоцитите и антителата.