Categories
Без категория

Здравословно хранене за всеки

Това, което ядете и пиете, съчетано с упражнения, може да се отрази благоприятно на тялото и състоянието ви. Независимо от това в каква форма сте, ще изглеждате по-добре, когато се погрижите  за тялото си, както от отвътре, така и от вън и се научите да гледате на храните и напитките като гориво за вашето здраве и красота.

Яжте пет порции пресни плодове и/или зеленчуци на ден. Това ще ви набави с основните хранителни вещества (витамини и минерали), които са ви необходими от всяко хранене, за да поддържате форма и да се борите с болестите. Също приемайте и голямо количество фибри, които ви помагат да изхвърлите токсините от някои храни и да усвоите полезните свойства от други храни. Дръжте хладилника и фруктиерата си заредени с плодове и зеленчуци. Може да ги ядете или като малки следобедни закуски или да ги използвате като основен продукт в някое ястие.

Пийте поне по 1 литър вода на ден. Водата е от полза за вашето здраве и вашия вид. Тя изчиства  токсините и отпадъците от системата, предотвратявайки запек и поради това помага за защита срещу рак на дебелото черво. Плюс това, водата овлажнява кожата отвътре навън. Може да ограничите скъпите кремове, като увеличите приема на вода. Пийте редовно по 1 литър вода на ден и след една седмица  ще видите разликата в кожата си. Ще го забележите не само на лицето си, но и на краката си!

Запасете се с антиоксиданти. Това са супер-витамините на нашето време, които поглъщат вредните свободните радикали (вътрешни замърсители) в телата ни. Свободните радикали, ако не бъдат премахнати, могат да доведат до сърдечни болести и рак. Ако приемате редовно дневната си доза плодове и зеленчуци, вие получавате това, което ви трябва. Но ако сте изложени на външни замърсители, причинени от тютюнопушене, лош въздух, радиация или стрес, помислете за антиоксидантни добавки. Бета-каротина под формата на витамини А, С и Е и минералния селен, са основните антиоксиданти. Червеното вино (особено младото червено вино) също е добър източник на антиоксиданти, но не прекалявайте. Чаша-две е добре.

Ограничете кофеина. Кофеинът се съдържа в кафето, чая и много напитки, като колата. Това ви прави нервни, пречи на пречистването на токсините и причинява главоболие. Трябва да се научите да пиете такива напитки с мярка. Ако не сте открили удоволствията на билковите чайове (мента след хранене, лайка след тежък ден и лимон и джинджифил за прочистване на системата по всяко време), защо не го направите сега? Много по-здравословно е.