Categories
Без категория

Здравословно хранене за тийнейджъри (12-19г.)

Доброто детско хранене е в основата на целия здравословен живот и то започва още в ранна детска възраст. Здравословното хранене може да стабилизира енергията на децата, да изостри съзнанието им и дори да подобри техните настроения. За съжаление, децата са бомбардирани от съобщения, които могат да противодействат на Вашите усилия, особено в тийнейджърските си години.

Въпреки това, съществуват прости стъпки, които родителите могат да предприемат, за да внушат здравословни хранителни навици в децата си, без времето на хранене да се превръща в пойно поле. Чрез насърчаване на навиците за здравословна детска кухня сега, можете да окажете огромно въздействие върху цялостното качество на живот на децата Ви.

Хранителните нужди на тийнейджърите:

Калории: Заради бързият растеж и всички извършвани дейности, юношите трябва да приемат 2,500-2,800 на ден, докато момичетата се нуждаят от около 2200 на ден. Най-добре е да получите тези калории от протеини, нискомаслени млечни продукти, пълнозърнести храни и плодове и зеленчуци.

Протеини: За да може тялото да расте и да се поддържат мускулите, тийнейджърите се нуждаят от около 45-60 грама на ден. Повечето тийнейджъри лесно отговарят на тази нужда заради яденето на месо, риба и млечни продукти, но вегетарианците може да се наложи да увеличат приема на протеини от неживотински източници като соеви храни, боб и ядки.

Калций: Много тийнейджъри не получават достатъчно количество на калций, което води до слаби кости и остеопороза по-късно в живота. Насърчавайте тийнейджърите да намалят на содата и твърде сладките храни, които изсмукват калция от костите. Около 1200 мг от калцийте, които са необходими на ден трябва да дойдат от сектора на млякото и млечните продукти, зърнените храни и други богати на калций храни, като сусамените семена и листните зеленчуци като спанак.

Желязо: Недостигът на желязо може да доведе до анемия, умора и слабост. Момчетата се нуждаят от 12 мг всеки ден, а момичетата, които често губят много желязо по време на менструация, се нуждаят от 15 мг. Богатите на желязо храни включват червено месо, пилешко месо, боб, ядки, обогатени пълнозърнести храни, както и листни зеленчуци като спанак и зеле.

Юношеството изглежда да бъде синоним на хаотичните хранителни навици. И все пак, юношеството е време на бърз растеж и развитие, което прави навиците за здравословно хранене още по-важни. Поради това е изключително важно да насърчавате своите тийнейджъри да правят правилните хранителни избори на храна.