Categories
Без категория

Избор на ресторант

Храненето по ресторанти ви лишава от досадата сами да си сготвите храната. Независимо от това е по-приятно да хапвате филия с фъстъчено масло вкъщи, отколкото зле приготвена храна по заведенията. Нищо не разваля настроението така, както харченето на средства за лоша храна. В днешно време избора на ресторанти е голям. Да речем има много хубави рибни ресторанти във Варна. Ако искате да опитате добра международна кухня ще я намерите в някой от всичките ресторанти в София.

Ето едни от най-важните критерии при избора на добър ресторант: • Ресторантът трябва да е чист. • В заведението трябва да ухае на хубаво.

• Хубаво е да има много гости.

В случай, че салонът на заведението не изглежда чист, то в кухнята му без съмнение ще е още по-зле. Пропуснете го. Ако не можете да доловите миризмата от приготвянето на храната, най-често ще ви сервират остатъци или нещо, което със сигурност не е прясно. Пропуснете го. Ако няма клиенти по масите, тогава или ястията са лоши, или обслужването не е на ниво, или пък е твърде скъпо. Не е изключено да съществува някаква друга причина, заради която местните го отбягват. И вие направете същото.

Други фактори, определящи избора на ресторант са: • Паркинг. Преди да вечеряте, първо е необходимо да успеете да се предвижите до заведението. Бъдете сигурни, че има къде да паркирате наоколо. Ако е необходимо, позвънете предварително и се поинтересувате дали ресторанта има паркинг или има такъв наблизо. • Резервации. Не забравяйте да направите резервация, ако това е условие на ресторанта. Обадете се предварително, специално ако мислите да отидете по време на празник или неработен ден, когато заведенията са по-натоварени. • Цена. Не трябва да обирате банка, за да си позволите добра и прясна храна. Хубаво е да й се насладите, без да се упреквате за похарченото. • Разнообразие. Ходейки на заведение с приятели, менюто трябва да предлага всякакви ястия, така че да удовлетвори предпочитанията на всички клиенти. • Количество. Порциите в някои места са много малки, че е невъзможно да задоволят глада ви. Вероятно няма да ядете там повторно. В някои заведения ви приготвят невероятно големи порции, които не можете да изядете. Тогава, ако храната ви е допаднала, не се срамувате да помолите да ви затворят в кутия останалото за вкъщи. • Специални изисквания. Направете си труда да проверите дали заведението обслужва клиенти със специфични искания. Възможно ли е да си поръчате ястия с ниско количество на сол, без стабилизатори (като натриев глутамат), вегетарианска кухня и т.н. Това е важно, ако вие или някой от вашата компания е алергичен или има специфични хранителни потребности.

• Препоръки. Не са за подценяване оценките и коментарите по повод на даден ресторант. Те ще ви създадат добра представа за заведението, особено ако съветите получавате от хора, които знаят за какво говорят. Разпитайте колегите си (от отговорите им ще научите нещо ново и за самите тях!)

Въпреки това, за големи събития е за предпочитане да отидете на заведения, които вече познавате и сами сте изпитали. Със сигурност вечерта ви ще мине по-добре на място, където сте били преди и където персоналът ви познава. Там вие сами можете да препоръчвате, защото познавате листата с вината и ви е ясен начина, по който нещата се случват. Не е нужно да се притеснявате за каквото и да е било, а просто да се наслаждавате на хубава храна, заобиколени от изискана обстановка и отлично обслужване.

Има случаи, когато може да се попадне на хубав ресторант, ако просто следвате обонянието си. Когато бях на конференция Пловдив, се разхождахме по централната улица с част от нашата група и изведнъж усетихме полъх на вкусен аромат. Беше почти време за вечеря и решихме да последваме аромата и да видим къде ще ни отведе. След няколко пресечки се озовахме на една алея, откъдето се виждаше вентилаторът, източник на аромата. Завихме зад ъгъла и на предната част на сградата видяхме бар, с надпис “happy hour” (“щастлив час” – 1 час, през който цените са по-ниски от обичайните). Заведението предлагаше мексикански Такос с парченца месо, запечени на скара върху топли царевични питки полети с лют салса сос. Беше едно невероятно вкусно и незабравимо прекарване. Когато бяхме на конференцията опитахме и други прекрасни ресторанти в Пловдив, но този ,който открихме чрез обонянието си беше наистина добър. Сега следва симпозиум на морето и се чудим какви ли приятни ресторанти в Бургас ще намерим.