Categories
Без категория

Изолация на стоманена сграда

Предназначението на изолацията за метални конструкции е подобна на тази за конвенционални сгради. Изолирането дава известна независимост на вътрешните помещения от климатичните условия навън. При халетата това важи с още по-голяма сила като се вземе под внимание факта, че изолацията често е и самата стена. Така наречените термопанели или сандвич панели са едновременно изолация и стена за халето. Влиянието на времето навън не може да се редуцира напълно, но покритите и изолирани помещения осигуряват необходимите условия за съхранение на стоки и материали или пък за труд в производствени и търговски обекти. За постигане на този “вътрешен климат” се ползват и други аксесоари за сгради като вентилатори, въздуховоди, климатици, парно отопление, печки и т.н.

Възможността за постигане на “вътрешен климат” на относително ниска цена позволява едно по-свободно подбиране на онова, което ще се съдържа вътре. Ако вътре имаме работна сила, тоест хора, може спокойно да настроим климатика на на 21-22 градуса или да свържем парното с температурен датчик. За стоките изолираното помещение е подобно на термоса за студената или топла напитка. Освен температурна защита, термопанелите са и своеобразна, чисто физическа защита за хората или стоките вътре. Сандвич панелите, за разлика от еднопластовита ламаринени покрития са доста по-здрави и много по-успешно спират малки или големи летящи предмети. Няма за какво да се страхувате и от насекоми или други вредители. Във вътрешността и по повърхността на панелите не се заселва нищо, за разлика от дървените и тухлени здания. Липсата на вредители е особено важно за помещенията, които складират хранителни стоки и напитки. Практиката показва, че металните конструкции със стенни панели по-рядко стават убежище за развитие на колонии от насекоми и други вредители.

Друга практика и по-точно практикуването на работна дейност е по-приятно и продуктивно в изолирани помещения. Подходящата температура и липсата на вятър, дъжд и всичко разсейващо, когато сме на открито, увеличава концентрацията при работа и доброто настроение. А фактори като комфорта и доброто настроение стават все по-важни за продуктивността на служителите, както и за качеството на продукта. Друг аспект на практичността е бързото преустройство на конструкцията ако това е необходимо.

Термопанелите се демонтират и монтират отново много бързо. При демонтираните листове трябва да се внимава да се запълнят дупките от свързващите болтове, защото много трудно могат да се уцелят същите места при преместването. Можете спокойно да ги изрежете, така че да придобият необходимата форма. Листовете от високо хале просто се скъсяват, слагат се на по-ниското и веднага влизат в употреба. На практика рязането и оформянето на листове е много по-често срещано като се има пред вид, че отворите за прозорци и вентилатори са различни за всяка конкретна постройка. Дори уплътняването на пространството около вратите налага малко рязане.
Този труд обаче напълно си струва. Добре изолираните стени удължават живота и запазват свежестта на непосредствено близо изградения интериор. Тъй като в помещението не може да стана твърде топло или твърде студено, освен ако това не се допусне със сериозна небрежност,  декорацията е подложена на по-малко фактори, водещи до изхабяване или повреда. Повредите от своя страна водят освен до неприятна гледка, но и до влошаване на качеството на, извършваните вътре дейности.

Декорацията помага на хората в помещението и със своите шумоизолиращи качества. Сандвич панелите, заедно с интериора са много добри шумоизолатори, които ще позволят работата в склада или магазина да не се влияе от разсейващите шумове навън. След това важно уточнение възможните терени за изграждане метална конструкция се увеличават значително. Натоварени зони в централните части на града или около големи пътища вече могат да станат обект на вашия предприемачески интерес. Нивата на шум в тези помещения е по-ниска от допустимата и в тях спокойно може да се осъществява трудова дейност. Трудещите се трябва да имат множество удобства на едно нормално работно място и освен за шума някой трябва да се погрижи и за температурата. В случая, този някой е същия – термопанелът.

По горе говорихме за известната независимост на изолираното помещение от времето навън, но пропуснахме да кажем колко ще ви струва това. Еднозначния отговор е “по-малко”. Една качествено направена изолация на хале може да спести до 70% от разходите за отопление и охлаждане. За това моя съвет е да внимавате много при избора на специалисти за монтиране на панелите. Няма да сгрешите ако използвате и една от онези модерни топлинни камери, за да установите слабите места на вашата изолация. Ако имате такава камера ще видите картина в червено и синьо, където червеното е гореща зона, а синьото студена. Щом отделите поглед от окуляра обаче, ще видите външния облик на вашата стоманена сграда. Дано ви харесва! Все пак имате огромен избор от цветове и декорационни модели, за да постигнете красота така, както вие я разбирате. Размерите и формите, които пазара предлага са неизброими. Спрете се на луксозно сиво или на еко зелено. Декорирайте с ленти, орнаменти или изберете висяща покривна фасада. Сега всичко е въпрос на фантазия и настроение.

За финал ще кажа само, че ако изберете стоманена конструкция с термопанели за вашия бизнес, то тя няма да повлияе лошо на  настроението ви близките години.