Categories
Без категория

Инвестиционно злато

Ако търсите начини да инвестирате в нещо стабилно и дългосрочно, може да се насочите към инвестиционното злато. Инвестиционното злато е сравнително консервативен финансов инструмент, който гарантира стабилността на инвестицията, не носи рискове, но и не води до бързи и лесни печалби. Купуването и продаването на инвестиционно злато не се извършва чрез златни бижута или в заложна къща. Тази дейност става само чрез банка или специални компании. Може да притежавате златото реално под формата на кюлчета или златни монети. При всяка покупка на инвестиционно злато се получава сертификат от упълномощен производител за чистотата на златото, което трябва да е от най-висока проба. Инвестиционното злато е освободено от много данъци и такси, вкл. ДДС, акцизи, мита и др. Цената на самото златно кюлче или златна монета не струва колкото т.нар. спот цена на борсата. В цената на кюлчето и монетите са включени още транспортни, разходи, както и разходи по отливането. Може да избирате дали инвестиционното злато да е под формата на кюлче или монета. Предимствата на монетите са, че  държавата гарантира техния произход. Освен това е възможно монетата да има и нумизматична или колекционерска стойност, което допълнително повишава нейната цена. Масата и обемът на кюлчета са различни. Най-разпространено е кюлчето с маса от 12,5 кг. Но много банки предлагат кюлчета с маса 1 кг.

Всеки може да си закупи инвестиционно злато от банка, която го предлага или специализирана компания.  Когато го купувате  ще получите договор за собственост. Когато решите да продавате инвестиционното злато, то трябва да бъде в изрядно състояние. Златото, което искате да продадете, се проверява внимателно в какво състояние е. Ако монетите или кюлчетата имат драскотини или други наранявания, могат да бъдат купени на по-ниска цена.  Друг вариант да притежавате злато е „виртуално”, т.е. отваряте своя сметка за търговия при някой инвестиционен посредник и купувате злато, но без реална доставка.
Инвестиционното злато е от най-висока проба, 24 карата. Чистотата и теглото му се контролират  строго съгласно приети международни стандарти. Винаги е съпроводено със сертификат, в който се посочва в коя рафинерия е произведено. В повечето страни заедно с валутните курсове, се поставя и цената на инвестиционното злато. Инвестиционното злато се измерва в тройунция. Една тройунция е равна на около 31,1 гр. Пробата на най-често използваното злато в международната търговия е с чистота 999/1000.

Инвестиционното злато обикновено се търси в периоди на инфлация, защото така хората застраховат спестяванията си при бързо променящата се валутна среда. Инвестиционното злато носи доста бърза възвращаемост на инвестициите. Само за 5 години то носи приходи от около 130%.

Ако се притеснявате за средствата си и се чудите в какво да ги инвестирате, не се колебайте и изберете инвестиция в злато. Така средствата Ви ще са застраховани и няма да бъдат изложени на загуба или риск.