Categories
Без категория

Какво убива двигателите на автомобила така безмилостно и толкова бързо??

Mazda СХ-7: пробег 18 000 км; подмяна на двигателя, разходите за ремонта са за 42 043 лв. Volkswagen Touran: пробег 37 000 км; подмяна на двигателя, разходи за ремонт: 30 479 лв. Fiat Albea: пробег 47 000 км; подмяна на двигателя, разходите за ремонта са 16 353 лв . Hyundai НD-65 : пробег 42 000 км, подмяна на двигателя, разходите за ремонта 22 753 лв…

Това са само четири случая от десетки, които са минали през ръцете ни напоследък.
Какво убива двигателите на автомобила така безмилостно и толкова бързо??

Анализа показва, че при всички двигатели картината е една и съща. По стените на картера има черни отлагания, които някога са се наричали масло. Това е в следствие на влошаване на маслото в двигателя. Причината е задиране на коляновия вал и лагерите. Буталата в цилиндрите, в повечето случаи достигат до сериозни видими и невидими проблеми, а именно блокиране на цилиндрите. Всички автомобили са били още в гаранция и всеки случай е бил (или все още) в съдебно дело, чрез което да се разбере, кой е виновен? И от тук възниква въпросът, който все още не е решен! Собствениците обвиняват сервизните услуги, а те от своя страна обвиняват собствениците. И никой, няма стопроцентова аргументация.

За автоекспертите задачата се оказва невъзможна, те не са в състояние да помогнат и в хода на разследването се поставя версията за ниското качество на горивата. Пробите взети от резервоарите, установява несъответствие между изискванията и техническите параметри, следствие на което не се признава гаранцията на автомобила и ремонта остава за сметка на собственика.

Стойността на двигателя, вече е спомената. За справка Мазда CX-7 /Challenge/, ремонта струва – 42 043 лв. А като нов, същият автомобил струва в магазина 48 317 лв.
Разходите за ремонта се доближават до цената за закупуване на новия автомобил, след смяната на целия двигател, както и невъзможност за реализиране на сервизната гаранция.

И какво се случва? Навярно, ако можем да установим причините за този проблем, можем и да си спестим доста от грижите и неприятностите, можем да предотвратим проблемите по двигателя. По някаква причина моторното масло започва рязко да се разгражда и да губи свойствата си. То силно ” удебелява” и по консинстенция започва да прилича на грес. Това масло се използва за смазване на двигателя и от тук идват неприятностите. В най-добрия случай опитният шофьор ще осъзнае, че нещо не е наред, защото двигателя внезапно ще спре с грохот под капака на мотора.

Кои са възможните причини? ПЪРВО: Това може да се случи, когато в двигателното масло попадне антифриз или вода. Този ефект е описан под името „Shell – ефект“, кръстен на известна фирма, който бе открит от специалисти още през 1940г. Всъщност няколко от случаите, експертите считат, след анализ на пробите от маслото, че се касае за наличие на антифриз и вода. Не всяко масло се разлага в такива условия, но фактор за наличие на охлаждаща течност в маслото не трябва да се изключва. ВТОРО: Използването на некачествени горива (описан от един експерт) Некачественото гориво се окислява в горивната камера и разгражда някои от добавките. От химията знаем, че процеса на горене е окисляване. Като цяло, лошото гориво трудно може да съсипе маслото. Процент на попадане в картера по отношение обема на маслото е много малко и остава в него не за дълго, защото температурата на изпарение на бензина е по – ниска от температурата на маслото в горещо състояние. В допълнение на това, при попадане на гориво в маслото визкозитета се намалява, а в такива случаи се наблюдава обратното явление – изтъняване на маслото от където идват и останалите проблеми със смазването на двигателя. Това е пагубно е както за дизелов така и за бензинов двигател. И така, ние никога няма да знаем, какво се смесва с бензина и как ще реагира с компонентите на някои масла, така че този фактор няма да се изключва напълно, въпреки че е оставено като малко вероятно. ТРЕТО: Както често се случва, може да се появи и човешкият фактор!

Фирмените сервизи разполагат с качествени масла, придружени с всевъзможна документация и сертификати. Но тук може да се намеси и човешкият фактор. Случайно или умишлено може техника да допусне грешка и да забрави да смени маслото (доброто масло) или недобросъвестно да постави на клиента друго масло, което е с неизвестен произход.

НИКОГА НЕ ЗНАЕШ, КАКВО МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ!!! ВАЖНО Е, че картината на ”смъртта ” на мотора ще бъде много подобна на това, което ние наблюдаваме в случаите по – горе. Има и друг фактор, който е много трудно да се докаже, но много специалисти на масла признават, че е много вероятно.

Всичко което се случва с маслото показва, значително увеличаване скоростта на окислителните реакции.

КАКВО Е НЕОБХОДИМО ЗА УСКОРЯВАНЕ НА ХИМИЧНИТЕ РЕАКЦИИ? – ТАВА СА КАТАЛИЗАТОРИ И тук си спомнете, че при производството на базови масла се използват катализатори.

Нека се върнем малко назад. Помолихме шофьор – любител да смени маслото на колата си, след смяната му остава около един литър и половина масло, той го оставя в стъклен буркан за по нататъшно доливане. Съхранява го на рафт в гаража си и 10 дни по-късно вижда тъмен оттенък, а маслото е много добро, от позната марка закупено от магазин.

КАКВО Е ТОВА? СИСТЕМАТА ИЛИ СЛУЧАЙНОСТ? МОЖЕ БИ ИНЦИДЕНТ?

Беше помолен представител на известната компания да изясни ситуацията. След известни спорове беше получен отговор, но странно – на бланката нямаше подпис и печат! Ето откъс от този текст: „С настоящето съобщаваме, че в моторните и трансмисионни масла се допуска присъствие на незначително количество утайка. Тя може да бъде причинена от следното: Малки дисперсни прахови катализаторни частици с размер по – малък от този на порите на филтриращия елемент могат да изменят цвета до черно, те се срещат рядко. У нашите специалисти този отговор предизвика истински шок! Известната фирма признава грубите нарушения в технологията при производството на своите масла и казва, че всичко е нормално.“

– Момчета!!! КАТАЛИЗАТОРИТЕ (добавките) в маслото ни на нищо не влият!!!

Връщаме се към нашите примери, те имат случаен характер. В бензиностанциите търговците получават маслото в бидони, а не в четири литрови туби. Сега да си представим ситуацията. На кого му е провървяло ? Взима се порция масло от почти празния бидон, тоест не само масло, а и катализаторни частици. След това всичко е ясно. Маслото с огромната си концентрация на тези частици започва работа в двигателя. Там температурата и налягането са тези, които се нуждаят от подобряване на химическите реакции на окисляване в присъствие на самия катализатор. Разбираемо е защо в случаите в които маслото е закупено в туби такива проблеми почти никога не се проявяват. Дори и в него да има такива катализаторни частици, те са сравнително малко и това е недостатъчно за да ”УБИЕ ” двигателя.
От тук наблюдаваме следната картина: Рязко увеличаване скоростта на стареенето на маслото, което се случава при зареждането на тези продукти от големи бидони. Но подчертаваме, че това е само една хипотеза! За доказателства на тези факти са нужни проби.

Възниква въпросът какво да правим? И така първо: Когато трябва да смените маслото и го закупите от магазина, преди да го поставите в двигателя, разклатете добре тубата и налейте от маслото в буркан да поседи поне 10 дни. Ако изведнъж се ексфолира, жалко е да го поставите в двигателя, избягвайки поставянето му бихте си спестили ремонт или подмяна на двигателя. По добре безопасно отколкото да съжалявате. Второ: Доверете се , но проверете! Преди да продължите нататък и да тръгнете на път след смяната на маслото, не се колебайте да отворите капака и да погледнете какво има на ТЕСТ – ЛЕНТИЧКАТА. Трето: Не изразходвайте всичкото масло, което е оставено за доливане до последната капка. Нека да остане нещо на базата на което може да разберете кой е виновен за ”смъртта ” на мотора в случай на извънредна ситуация. Въпреки, че в един съдебен процес ще бъде трудно да се докаже, тъй като там са валидни само резултатите от изпитването на арбитражната проба, (проба взета по всички правила), такива остатъчни вещества могат да помогнат за намирането на отговори. Четвърто: Да се научим да чувстваме колата си! Ако ДВИГАТЕЛЯТ изведнъж започне да пуши и дими не бъдете твърде мързеливи, за да проверите маслото. Не чакайте да светне аварийната лампа за налягането на маслото. И макрая пето, но най-важно: Забравете фразата : ”трябва да сменя маслото, скоро, отива на замяна“. Гледайте на ситуацията „трябва да сменя маслото веднага, незабавно“. Създайте си навик, при който при всеки две седмици Вие трябва да отворите капака и да получите резултата на тест-лентичката.

Имало едно време всички млади шофьори са били обучавани в т. нар. ”маслената проба”, която се предлага, от експерти на Shell през 1948 година. Принципът е прост: капва се от маслото една капка върху пореста хартия. Ако маслото се разлива, тогава всичко е наред. Но ако не се разлива, а остане на една черна точка в центъра на лист хартията, следват неприятности – маслото вече е мъртво.

Сега този метод е сериозно подобрен чрез MOTORcheckUP AG от Люксембург. Компанията има специална система за бърза диагностика на техническото състояние на моторно масло и този тест е подобен на теста въведен от Shell.
Парче плътна хартия в центъра на която има квадратна специална филтрована хартия, напоена с химикали се явява ноу-хау на компанията. Капването на една капка от маслото в центъра на тази тест-лентичка очертава след известно време четири кръга, анализ, от който може да се каже всичко за състоянието на маслото в двигателя. Средата ще покаже степента на замърсяване от твърди частици, вторият – колко маслото е остаряло в този процес, третият – наличие на вода или охладител, четвъртият – колко гориво се съдържа в маслото.

В процеса на работа с този тест, ние проведохме специални експерименти, позволяващи да се определи неговата ефективност и предела на чувствителност. На типична ”полу-синтетика” теста започна да реагира на бензин при концентрацията му от 0.6% от обема на маслото. На охладителната течност – 0.3% , обема на механични примеси – 0.1% от теглото.

Така че, не се нуждаете от много, за да предодвратите посегателство свързано с внезапна смърт на мотора от ниското качество на моторното масло. Много по-лесно е да се използва бързият тест MotorCheckUp отколкото да се ровите в купчината проблеми, които не винаги се решават в полза на собственика на автомобила.