Categories
Без категория

Как би изградил един професионален блог

Искам да изградя професионален блог. И да имам приходи от него. Не е лесно да направиш професионален блог от нулата. Пожелахте че искате да изградите един блог, в който ще учите другите за неща които Ви искате да напишете, или фирмен уебсайт, но не познавате в дълбочина материята?

Поставянето на началото е база за насоката на пътя и встъплението е и най-забърканото. Но щом сте го отсъдили трябва да преследвате къде искате да отидете.

Правенето на блогове е много възбуждащо, но и предизвикателно начинание, пристъпваш от нулата и след време забелязваш един продукт който постоянно се мени. Блога е нещо живо, което ежедневно сменя кожата си и изразява реално моментното ти състояние.

Но един блог има и продължителна работа. Нека ти покажа част от нея:

Отбрано, единствено по рода си и потребно за читателите съдържание. Ако формираш работен навик да написваш такова съдържание, блога ще увлича и качествени читатели които ще са твоята.

Присъствие в социалните мрежи: Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn, StumbleUpon, Reddit където има всичко и по много.

Оптимизация за търсачките, селекциониране на ключови думи и постоянен анализ на статистиката на блога, както и SEO в самите статии. Название, линкове, снимки.

С времето ще колекционираш много мейли от клиенти, които можеш да използваш в един Mailing list за различни цели. Издирване на партньори за предаване на линкове. Споделяне на различни начини на монетизация. Това е най-жизненоважната част от начинанието. Ако блога няма приходи просто ще преустановиш да се занимаваш с него. Така че търси как ще привлечеш приходи от потребителите които те четат ежедневно.

Тук е неупотребяема поговорката “Направи го и те ще дойдат”. Преди години може и да ставаше но вече се иска всекидневна непрекъсната работа за да можеш в края на годината да се мотивираш с задоволителни резултати.

Ясна цел за блога

От голямо значение е да си наясно какви цели си налагаш. Те трябва да са ясни, измерими, постижими, реалистични и да имат срокове. Само тогава ще имаш представа какво правиш, колко се доближаваш и дали ще ги реализираш. И мотивацията ти ще нарасне вместо да прекъсне за постигане на крайната цел.

Фокусирай се в усилия и срокове.

Не се разсейвай, в желанието си да бъдеш човек-оркестър. Вярно в някои спортни игри този термин е много налаган, и доста хора се стремят да бъдат VIP, но да играеш на 2-3 позиции за неопределен период от време е безсмислено натоварващо начинание и не си струва заплащането. Започни да мислиш как е допустимо да получиш пари от статиите си. Концентрирай се в една област и демонстрирай целия си потенциал там.

Пристъпи с малки стъпки. Конструирай си програма. Ден за ден, седмица за седмица. По обширен за сега не ти трябва. Слагай постижими цели и ги гони.

Ето един добър указател със цели:

Редовно съчиняване на статии

Намиране на ключови думи

Link building

Всекидневно участие в социалните мрежи

Търсене на партньори

Издирване на под изпълнители (Това което не ти е интересно го дай на друг да го реализира).

Проект на блога

Наблюдаване на статистиката

Водене на кореспонденцията

Искрено вярвам да съм ти бил резултатен и да

класифицираш целите и сроковете си за да извлечеш максимума и в края на деня с задоволство да посрещнеш вечерта знаейки че пътя до целта ти е намалял с 364 дена; -)

Вече си на практика един професионален блогър; -)