Categories
Без категория

Как да интерпретираме резултата от един IQ тест?

Повечето IQ тестове са стандартизирани така, че резултатът от тях да бъде интерпретиран по една и съща система, така че човек да може много лесно да разбере как се е справил според събраните от теста точки. Основното нещо, което трябва да запомните е, че резултатът от теста за интелигентност и категориите, в които можете да попаднете се определят статистически според процента от населението, което е изкарало определен брой точки. Също така не забравяйте, че тези тестове измерват само един аспект от човешката личност и не бива по това категорично да се определят способностите на човек.

За да разберете напълно резултата от IQ теста си, първо трябва да сте запознати с това какво показва той. Тук оценката ви не се базира на процента верни отговори, който сте дали, както е на повечето тестове, с които сте запознати. При теста за интелигентност резултатът показва как сте се справили в сравнение с останалите. Това означава, че вашият резултат ви дава представа колко по-добри сте от определен процент хора, които също са правили теста.

Първото, което трябва да запомните е, че 100 точки се смятат за средностатистически нормален резултат. 50% от хората изкарват между 90 и 110 точки и е нормално и вие да попадате в тази категория. Разбира се 25% отбелязват над тези точки, но това съвсем не означава, че всички те са гении. По същата логика 25% изкарват на теста за интелигентност под 90 точки, което е под средното, но това не ги прави умствено изостанали.

В зависимост от това колко точки изкарате на самия IQ тест, вие попадате в определена категория.  Тези категории понякога се разделят просто на „над средното ниво” или „под средното ниво”, но при повечето тестове са доста по-описателни. Така например резултатът между 110 и 140 показва висока и изключително висока интелигентност, а 0.5% от хората изкарват над 140 точки, което ги поставя в графата гении или почти гении. В обратната посока пък между 70 и 90 точки е признак на ниска или изключително ниска интелигентност, а под 70 може да се окаже, че сте умствено изостанали.

Разбира се не бива да правите  прибързани заключения от резултата на един IQ тест, защото не всеки с над 140 точки се оказва гении и не всеки с под 70 точки има умствена изостаналост. Макар в действителност тестовете за интелигентност да дават относително точни резултати, те не са мерило за общата култура и познанията на човек, а целят да изпитат логиката, мисленето и способността му за решаване на различни проблеми.