Categories
Без категория

Как да подготвим колата си за лятото – част 3

След първи две обяснения за основните неща, които трябва да свършим по автомобила преди лятото, преминаваме към други важни авточасти, които трябва да проверите.

През зимата въздушният филтър на Вашия автомобил се задръства от сол и други твърди частици. Задръстеният въздушен филтър значително понижава икономичността на горивото. Ако го подмените навреме, може да съкратите разхода на гориво до 10 процента. Препоръчва се въздушният филтър да се сменя на всеки 20 хил. км., но е важно да се отчита състоянието на пътищата и качеството на въздуха. Ако пътувате по кал или павирани пътища, то въздушният филтър на Вашия автомобил ще бъде доста по-задръстен от този, който е пътувал само по магистрали.

Интересното е, че леко замърсеният въздушен филтър работи по-добре от съвсем нов и чист. Причината е, че твърдите частити, заседнали по стените му, стават част от самия филтър, улавяйки малките частици, които дотогава свободно могат да преминат.

Никой точно не може да каже кога трябва да се смени въздушният филтър. С просто око се вижда силното замърсяване на тази авточаст, което е ясен знак за подмяна. Но ако не е видимо замърсен, послушайте интуицията си. Ако планирате да карате дълго през лятото, то по-добре сменете филтъра.

През лятото са възможни внезапни и силни порои. Когато на предното стъкло се излива дъжд като из ведро, имате нужда от изправни чистачки, иначе ще бъдете принудени да спрете автомобила от движение и да чакате да спре да вали, което може да продължи доста дълго време. През нощта силният дъжд снижава видимостта до нищожните пет метра.

Зимата изхабява непоправимо чистачките на автомобила. Лед, сняг, сол и ниски температури са причина за напуквания и износване на гуменото покритие, без което ефективността на автомобилните чистачки е минимална.

Когато заменяте авточистачка, сменете цялата, а не само гумената част. В магазина за авточасти ще подберат най-подходящите за Вашия автомобил чистачки.