Categories
Без категория

Как да поддържате бояджийската четка?

Единият вариант е да ползвате специални продукти за почистване на бояджийската четка, които ще удължат живота й. Проблемът е, че някои от тях са доста токсични. Има и други варианти да съхраните четките за боядисване в добро състояние по-дълго време.

Просто започнете още преди да докоснете четката до боята. Когато взимате нова, неизползвана четка, не я потапяйте директно. Ако тя е от синтетични влакна, първо я намокрете. Ако боядисвате с блажна боя, първо я потопете в разредителя. След като я извадите, леко изтръскайте излишната течност и чак след това преминете към боята.

Не оставяйте бояджийската четка на слънцето, докато си почивате. Задължително я увийте в парцал, напоен с вода – ако боядисвате с латекс – или с разредител – ако боядисвате с блажна боя. Спирате работа, за да обядвате? Това със сигурност ще отнеме повече време. Задължително почистете четката. Когато чистите четката за боядисване за пръв път, не я поставяйте директно под водните струи и не натискайте четината й под ъгъл от 90 градуса, за да изстискате боята. Така само ще я повредите.

Латексът най-лесно се почиства с топла вода – половин литър и течен сапун. Потопете четката, без да докосвате дъното на съда, и бързо я движете напред-назад. За минута ще падне 95% от боята. Сменете водата и повторете процеса. Ако течността в съда леко помътнява, то значи все още има боя по четката. Просто повтаряйте процедурата, докато водата остане бистра.

След като е изсъхнала  можете да приберете своята бояджийска четка внимателно, на сухо място, където няма да я напича слънце. Следващият път, когато ви се наложи да я използвате, тя ще бъде като нова.