Categories
Без категория

Как да продадем повреденото си злато

Когато любимото ни златно бижу пострада и бъде докарано до състояние, при което дори намесата на опитен бижутер не е в състояние да върне предишната му форма и блясък единственият път е продажбата му за скрап или както е по-популярно у нас на жаргон „за материал”.  Много често хората продаващи злато в заложна къща или в бижутерско ателие имат прекалено високи очаквания за това, което искат да получат. В следващите редове ще се опитам да дам някои разяснения относно това как се формира цената на златните бижута за скрап.

На първо място читателят трябва да разбере какво търговците на злато разбират под понятието злато за материал.  Когато даден търговец на злато, бижутер или заложна къща купува злато от клиент те се интересуват единствено от стойността на златото в предлаганото им златно бижу, като вложената в него стойност като труд е без значение. От значение е единствено теглото и съдържанието на злато в конкретното изделие или с други думи карата му. Това е основното правило, което трябва да се знае от всеки решил да продаде повредените си златни бижута. В цената също така не влизат и камъните, като те се приспадат от общото тегло.

Както се вижда хората изкупуващи злато не се интересуват от златото извън неговото стойност като метал, и по тази причина те определят справедливата цена на вашето повредено златно бижу спрямо текущата борсова цена на благородния метал. За обикновения гражданин е важно да се информира каква е цената на жълтия метал към момента на продажбата, за да може да пресметне какви пари може да получи и до къде да се пазари. Трябва да се има предвид и това, че цената на златото се сменя непрекъснато и възможно след 1 час да бъде различна –  в посока нагоре или надолу. Също така трябва да се има предвид, че цените обикновено се дават в най-масовите валути, а теглото, за което се определят е една тройунция. Все пак в интернет има и ресурси за златото, които дават цена в евро на килограм, от която лесно може да се направи сметка колко струва един грам злато в български лева.

Друг момент, който трябва да се вземе предвид от клиента е, че не цялото му бижу е от злато – обикновено в сплавта има и примеси. Например в едно четиринадесет каратово изделие има 58,5 % злато и 41,5 % други метали. Формулата за изчисляване е следната: грамажът на изделието се умножава по 585 /пробата на 14 карата/ и се разделя на 999 /пробата на 24 каратовото злато/. Ако приемем, че едно златно бижу с проба 585 е 10 грама то според формулата в него има 5,85 гр. злато, което пък умножено по борсовата стойност ще доведе до цената, около която ще се водят преговорите.

Накрая клиентът трябва да има предвид, че няма да получи точната борсова цена на грам злато, а между 5 и 20 % по ниска в зависимост от печалбата, която си е поставил купувача като цел, която да реализира. В България понастоящем най-изгодно можете да продадете златото си в големите вериги заложни къщи, които предлагат цена с 3 до 5 лева на грам по-висока от тази на златарските ателиета.

Лазар Белев