Categories
Без категория

Как да си направите домашно кисело мляко

Ако обичате вкуса на киселото мляко и консумирате много от него, може да искате да се научите да правите домашно кисело мляко. Домашното кисело мляко отваря десетки нови възможности за избор за вас, защото можете да създадете всеки вкус в зависимост от вашите предпочетения. Ето една бърза и лесна  рецепта за приготвяне на домашно кисело мляко.

Стерилизирайте стъклени буркани или контейнери като изсипете вряща вода в съда и я оставите да постои в продължение на 10 минути. Излейте водата и оставете съда да изстине и изсъхне. Сварете друга тенджера с вода, като поддържате температура между 105 и 110 градуса по Фаренхайт. Загрейте млякото в тенджера, като следите температурата, докато достигне между 170 и 180 градуса по Фаренхайт. Не оставяйте температурата да стигне над 180 градуса по Фаренхайт, защото киселото мляко ще има лош вкус.

Изключете печката, когато температурата достигне 170 до 180 градуса по Фаренхайт и продължете да бъркате още 2-3 минути, за да се предотврати изгарянето на мляко. Оставете млякото да се охлажда, докато температурата му стане между 105 и 110 градуса по Фаренхайт. Разбъркайте добре купеното от магазина кисело мляко и след това го смесете със загрятото от вас прясно мляко. Разбърква се, докато всичко се смеси. Това ще позволи на бактериите в купеното от магазина кисело мляко да се размножат и да се разпространят по цялата млечна смес.

Изсипете сместа в стъклените буркани или контейнери, които сте стерилизирали по-рано. Излейте водата, която е между 105 и 110 градуса по Фаренхайт в охладител, за да поддържате постоянна температура. Поставете всичките буркани с млечната смес внимателно в охладителя, покрийте го и го оставете на топло, за да се инкубира за най-малко 5-6 часа. Избягвайте да пренасяте или да отваряте охладителя.

Натиснете леко киселото мляко след 6 часа, за да се тествате дали е готово. Покрийте бурканите. Киселото мляко може да се съхранява в хладилник до 2 седмици.