Categories
Без категория

Как се отглежда заек вкъщи

Всеки поне веднъж в съзнателния си живот се е замислял да си отглежда някоя животинка. Да си осиновиш зверче има доста положителни черти. Най-малкото, за да ти прави компания или да има някого, за когото да се грижиш. За да направиш своя избор относно подходящото животно за теб е нужно да се разгледат множество фактори, някои от които са:

  • мястото, на което живееш – в центъра на града или околностите
  • видът на жилището ти – апартамент, къща
  • какво е пространството, което можеш да осигуриш
  • колко големи животни ти харесват
  • да прецениш до каква степен си готов да отделиш от личното си време за отглеждането на любимеца
  • голямо значение има броя на членовете на семейството
  • други

Най-популярният избор на домашно животинче е куче или коте. Други хора обичат по-нестандартното и се насочват към екзотични избраници –  паяци, таралежи, змии, костенурки и други подобни.  Напоследък много нашумели са и така наречените гризачи – зайци, чинчили, мишки, хамстери, морски свинчета.

Нека да обърнем малко повече внимание на това как се отглежда заек вкъщи. Това е може би най-сладкото животинче, за което някой може да се сети. Но много трябва да се внимава преди да се пристъпи към избора на такъв пухкав домашен любимец. Изискват много грижи. Въпреки размерите си и лъжливия външен вид имат много изявени характери. Ако не проявите нужното им внимание могат да отмъщават много жестоко.

Заекът има много лабилно здраве, заради което трябва да се следят жизнените им показатели, да се водят редовно на профилактични прегледи при ветеринар. Поради тази причина и инвестициите по тях не са малки. Друг важен момент при този вид гризачи е храненето. Важен е, тъй като структурата на тялото им е 80% черва. Основната храна при зайците е сеното. За тях то е от особена голяма важност, тъй като им помага да изхвърлят погълнатата козина, която в противен случай се превръща на тапа.