Categories
Без категория

Профилактика на климатици

Покупката на климатици е идеално средство за борба със студа и жегите. Няма по дразнещо нещо от горещите летни дни с температури над 30 градуса през нощта. В апартаментите става толкова топло, че човек се поти без да прави нещо.  Всеизвестно е, че най-добре се спи на студено. Климатиците са най-практичния уред,  който  може да осигури желания хлад през лятото. Практични са по две причини първо охлаждат с минимален разход на ток и второ пречистват въздуха в помещенията. Така с покупката на климатик получавате две в едно.

Средният клас климатици разполагат и с функцията меко изсушаване, работеща само в режим охлаждане. Тя е най-подходяща за спане и не позволява да се получи усещане за сух студ в стаята. Ако използвате климатика само през лятото, най-добре е да се насочите към обикновен конвенционален климатик. Те са доста по евтини от инверторните си събратя. А разликата в сметката за ток между тях доста малка.

Принципа на работа на конвенционалния климатик е включване и изключване ON/OFF. Компресора на обикновен климатик  работи докато достигне зададената температура след това  спира и когато температурата падне с няколко градуса се пуска отново.  Този начин на работа е една от причините да не е рентабилно отопление с конвенционален климатик . Друга причина, че обикновените климатици не са проектирани за работа при ниски температури. По просто казано през студените зимни дни или влизат непрекъснато в дефрост или замръзват.

Инверторните климатици компенсират всички недостатъци на обикновените, на са с доста по висока цена. При тях компресора работи с променлива мощност. Целта е да се достигне бързо зададената температура. След това да се използва  толкова мощност, колкото да се покриват топлинните загуби на помещението. Така инверторният климатик при отопление  осигурява близо два пъти по ниски сметки за ток спрямо конвенционалния климатик.

Правенето на профилактика е задължително независимо какъв климатик изберете. Част от профилактиката на климатик  е почистването на филтрите. Това трябва да се прави на две седмици. Веднъж в годината за да важи гаранцията трябва да се направи пълна профилактика на климатик. Тя се състои от почистване на вътрешното тяло, проверка на фреона и допълване на системата при необходимост.