Categories
Без категория

Кои параметри са от значение за новия ви лаптоп

Когато си избирате нови лаптопи или десктоп компютри не е трудно да се заблудите от честотата на процесора и RAM-та. Но при положение, че се спрете на модерен процесор, ще разберете, че обема на оперативната памет или хард диска ще имат по-значим ефект върху производителността на машината, отколкото незначителни разлики в честотата на процесора.

Параметри, които нямат значение

Незначителни разлики в мощността на процесора: процесор на 2,6 GHz би бил по-бърз от такъв на 1,2 GHz, но не е нужно да плащате допълнително за незначителни покачвания в скоростта. Няма да почувствате разликата между Intel Core i5 на 2,3 GHz и Intel Core i5 на 2.5 GHz, така че не е нужно да платите стотина лева отгоре за незабележим ефект.

Скоростта на RAM паметта: Отново – по-бързото си е по-бързо, но трудно ще усетите разлика между 1066 и 1333 MHz.

Скорост на запис на DVD/Blu-ray: Дори да сте сред малкото останали потребители, които си пазят файловете на дискове, няма да ви е лесно да откриете устройство, което предлага значимо по-бързо записване. Когато записвате диск, във всички случаи ще се наложи да изчакате известно време, без значение дали е със скорост 6х или 10х.

Характеристики, които в някои случаи са от значение

Графична карта: Ако желаете просто да погледате HD клип онлайн или да гледате филми от DVD, или хард диска, не е необходимо да се хвърляте към мощните външни видео карти. Вградените съвременни чипове на AMD и Intel са предостатъчни за всекидневна работа и мултимедийна употреба.

Това се променя при геймърите. По-силната графична карта с един гигабайт собствена памет, в този случай има голямо предимство пред тези с 256 или 512 мегабайта.

Завишените параметри на графичните карти са нужни най-вече за сложни графики на екрани с голяма разделителна способност. По-мощен видео процесор с по-слаба RAM памет в почти всички случаи дава по-добро представяне, отколкото бавен процесор с повече RAM.

Четириядрен процесор: При лаптопите, процесор с две ядра често е по-полезен отколкото четириядрен, при повечето приложения, които се използват от голяма част от хората. Процесорите с две ядра обикновено оперират на доста по-голяма честота, а по-голямата част от стандартните приложения не успяват да усвоят ефективно четирите ядра на процесора.

В случай, че правите видео обработка, големи научни калкулации или проектантство, процесорът с 4 ядра може да е от голяма полза. Ако търсите компютър, който да ползвате и след три-четири години, е хубаво да вземете предвид, че процесорите с повече от две ядра се превръщат в стандарт и ако разполагате с някое ядро в плюс на процесора, ще имате по-добра производителност при следващите релийзи на повечето програми.

Яркост на лаптоп дисплея: Яркият дисплей разрежда батерията по-бързо. В действителност, 300 нита е толкова силно, че става некомфортно за употреба на закрито и повечето потребители намаляват яркостта на монитора си.

Изключение правят хората, които използват лаптопа си често навън. Ако вие правите така, ще искате всичката яркост, която можете да получите.

Характеристики, които винаги имат значение

Обем на RAM паметта: Няма съмнение, че винаги е по-хубаво да имате повече RAM. Нетбук с 2GB памет би бил по-бърз от лаптоп с един гигабайт. Ако държите на производителността, не се задоволявайте с по-малко от 4GB. Да се снабдите с шест или осем гигабайта също не е лоша идея.

Просторен 7200rpm твърд диск: Скоростта на твърдия диск се отнася до бързината, с която се върти плочата на диска. По-бързите хардове гарантират по-бързо прехвърляне на данни и по-бързо търсене. Хард диск с 7200 оборота в минута, често би бил чувствително по-бърз от такъв с 5400 оборота в минута.

Размерът също има значение. За какво ви е супер бърз хард диск, ако не можете да съберете нищо на него? Цените на дисковете непрекъснато намаляват и става все по-лесно да си купите такъв с исканото пространство.

Тегло: И най-малката разлика в тежината на лаптопа е от голямо значение, ако разнасяте лаптопа си навсякъде с вас. Разликата между 2 и 3 килограма не изглежда особена, но ако лаптопа ви е на рамото по цял ден, започва да изглежда значителна.

издръжливост на батерията: Очевидно, по-добра издръжливост на батерията е за предпочитане. Щом взимате предвид тази характеристика обаче, не взимайте обявеното от производителя за чиста истина – премахнете двадесет-тридесет процента от обявената издръжливост и ще бъдете по-близо до реалността. Производителите винаги взимат предвид живота на батерията при перфектни условия.