Categories
Без категория

Кучето ви има гастрит? Научете повече за заболяването в сайт за животни Baubau

Гастритът представлява възпаление на лигавицата на стомаха. Според данни от сайт за животни Baubau, той се среща много по- често при кучетата, отколкото при другите животни.

Стомахът отделя специфичен сок, който съдържа киселина и други вещества, спомагащи за усвояване на приетата храна. Гастритът се изразява в дразнене и възпаление на чувствителната лигавица на стомаха. Той може да се прояви внезапно (остър гастрит) или да се развива бавно, с течение на времето (хроничен гастрит). Така или иначе, той винаги създава неприятни усещания в засегнатото животно, които най- често са гадене, лека до тежка болка в стомаха, в зависимост от естеството и степента на възпалението. Според статии в изветсния сайт за животни, гастритът често води до загуба на апетит, а кучетата стават апатични, летаргични и депресирани. Четириногите ви приятели отслабват постепенно и се изморяват бързо. Космите изгубват своя блясък, а еластичността на кожата значително намалява. Специалистите от зоопортал Baubau напомнят още, че устата изсъхва, а лигавицата й е покрита с гъста слуз. От устата се усеща лоша сладникава миризма. Понякога болните от гастрит кучета повръщат. Повърнатото е с ниска киселинност. При по- напреднал стадий на гастрита се наблюдават и по- сериозни признаци като залитане, нестабилна походка, висока отпадналост и други. Изпражненията са тъмни, спечени и покрити със слуз. Телесната температура и дишането са в своите нормални граници. Това са класическите симптоми на гастрит при кучетата, които са почти същите, наблюдавани и при хората. Те са много неприятни, а в някои случаи могат да станат опасни за животното.

Отличителни белези на остър и хроничен кучешки гастрит са повръщането и силната коремна болка. Специалистите от популярния зоо портал напомнят на собствениците на засегнати кучета да наблюдават внимателно своите любимци за наличието на гореизброените признаци.

Повечето кучета с гастрит повръщат пенлива жълта смес, като понякога в нея може да има и петънца кръв. Понякога,  когато лигавицата на стомаха е силно раздразнена, тя кърви, а повърнатото може да бъде по- тъмно. Когато е смесено с кръв, ще наподобява мокра утайка от кафе. Ако кучето ви има подобни пристъпи на повръщане, трябва незабавно да го заведете на ветеринар. Хроничното повръщане се разграничава от хроничната регургитация. Повръщането е активен случай, почти винаги придружен от силни и неприятни коремни контракции. От друга страна, регургитацията е пасивен рефлексивен процес, при който несмляната храна изведнъж преминава през хранопровода и излиза от устата, без коремни болки.

Гастритът може да измъчва кучето с месеци. В повечето случаи, при животните настъпват анатомични увреждания на лигавицата на стомаха, които трудно могат да бъдат отстранени. Според информация, прочетена в http://bolesti.baubau.bg/хроничен-гастрит-куче/развой-прогноза-хроничен-гастрит-куче.html, прогнозата за първичния гастрит е с по- добри перспективи, ако етиологичните фактори бъдат премахнати навреме.

Предразположени към гастрит са всички кучета, независимо от техния пол и порода. Тези животни, които редовно се ровят в мръсотия, ядат развалена храна или поглъщат несмилаеми чужди тела са изложени на повишен риск от стомашно- чревно дразнене и възпаление. Риск има и за тези кучета, които ядат животински изпражнения или растителна маса на регулярна основа. Малките породи са склонни към развитие на хипертрофична гастропатия, която представлява удебеляване на стомашната стена, което обикновено се появява в средна възраст на кучетата. Най- честия признак за това е повръщане няколко часа след хранене. Причината за този конкретен вид гастрит все още не е добре изяснена.

Лечението на хроничния гастрит включва диета и приемането на определени медикаменти, както се прави и при остро възпаление на стомаха. Задължително кучето се изследва, за да се открият причините за заболяването и да се премахнат неприятните усещания. Специалистите от портал за животни Baubau препоръчват на стопаните да осигурят на своите любимци лесно смилаема храна, която няма да дразни стомашната лигавица. Такава може да бъде: млечни кремове, кашички, местни бульони без сол и други. Може да се дават и по две супени лъжици до 5 пъти дневно запарка от лайка, мента или гьозум. За да се увеличи апетита, на кучето може да се даде пепсин със солна киселина.