Categories
Без категория

Лицеви гъбички

Кожата е най-големия човешки орган, който има голямо значение за осъществяването на важни жизнени функции. Но в същото време той е уязвим към развитието на различни видове инфекции и заболявания. Един от многото лицево кожни заболявания е гъбичната инфекция на лицето. Причината за това заболяване е нарушения брой на гъбичките, които съществуват в организма на човека. Тази инфекция засяга най-вече областта край ръба на скалпа и линията на челюстта. Може да засегне и областта на бедрата при мъжете. Трудно е да се определи конкретния вид гъбичка, която е отговорна за причиняването на такава инфекция. Хората живеещи в градските райони са по-податливи на това заболяване, поради високата концентрация на население, както и тези, които имат домашни любимци.

Как изглежда лицевата гъбична инфекция?

Инфекцията се проявява в червени люспести петна  и плака върху засегнатия участък на кожата. При някои хора може да има наличие и на пустули. Това са релефни червени участъци от кожата, които са пълни с гной и са болезнени на допир. Всичко това може да бъде съпроводено и от сърбеж.

Как да се отървем от гъбичките по лицето?

Първата стъпка при лечение на гъбички по лицето е използването на предписаните от специалист противогъбични кремове. Тъй като това е свързано с кожата на лицето е необходимо да се избягва самолечение. При някои пациенти състоянието може да се окаже устойчиво на медикаменти. Така, че за тях лекарят може да извърши определени тестове за определяне на конкретния вид гъбички и след това да предпише необходимото лекарство.

Освен съветите на специалист, важно е да се вземат някои самостоятелни мерки. Например нараняване на засегнатия участък от кожата, поддържане на суха кожа, избягване използването на козметика. Използването на противогъбичен сапун. Носенето на чисти и сухи дрехи. Избягване излагането на слънце, тъй като това може да засили симптомите. Избягване на контакт с кожата на други хора, които проявяват същите симптоми.

Добрата лична хигиена намалява значително риска от заболявания като лицевата гъбична инфекция. Нашите ръце са основния начин на транспортиране на различни патогени. Редовното използване на дезинфектанти е препоръчително, когато нямаме на разположение вода и сапун.