Categories
Без категория

Магазини за дрехи втора употреба

В България и много други държави със сходен стандарт на живот магазините за дрехи втора употреба са изключително разпространени. Тези магазини имат много клиенти дори в държави като Чехия, Унгария и Полша, за по-бедните е ясно…

В днешно време обаче има и магазини с нови дрехи, които са със сходни цени на втората употреба, а дори и по-ниски. Защо тогава втората употреба продължават да имат толкова много клиенти, а дори и да стават все по-популярни?

В магазините за дрехи втора употреба има много стоки, които са от среден и средно висок клас. Там има дрехи с качеството, което е най-разпространено в държави от ЕС с финансово по-богато население. С по-високия си жизнен стандарт те обличат по-качествени дрехи.

Защо обаче по-богатите сменят дрехите си преди да са ги износили?

Причината в това е модата. Модата е едно от следствията на пазарната икономика. Нужно е да се потребява повече за да има по-голямо раздвижване на парите. Така понякога се създават все по-качествени продукти, но също така се продават и напълно излишни стоки. Нещо, което не е нужно да се купи се създава с цел да се раздвижат финансовите средства и така всички в този кръг да реализират печалба.

Създават се сравнително качествени стоки, които се сменят от модата прекалено бързо и те вече не се носят. Какво обаче става с тях?

Отиват в магазините за дрехи втора употреба. И защо не?

Все пак ресурсите в природата са ограничени, не е нужно всичките тези труд, енергия, материали, оцветители и други да бъдат захвърлени без да бъдат употребени, както храната, която се изхвърля. Ако една дреха би имала 12 месеца издръжливост на носене, то първият собственик я носи 3-4 месеца докато се смени сезона и я предава за продажба в магазини за дрехи втора употреба. Така дрехата, която може да издържи 3-4 сезона отива в новия собственик носена само един сезон.

Така магазините за дрехи втора употреба се сдобиват с качествени, неизносени дрехи, които най-често са с една година изостаналост от сезона. Понякога се случва дрехите да останат няколко години на склад, но качеството в повечето случаи е по-добро отколкото на дрехите от най-ниския ценови клас.  Все пак трябва да се внимава при пазаруването от тези магазини и дрехите добра да бъдат оглеждани.

Магазините за дрехи втора употреба работят по няколко схеми:

  • Фиксирана цена на килограм дрехи.
  • Висока цена на килограм дрехи след зареждане и понижаването на цената на килограма с течение на времето (при по-малки магазини зареждането е всяка седмица, при по-големите е на няколко седмици)
  • Отделно определени цени на дрехите (това са най-скъпите, но и най-подбрани дрехи, често това са дрехи от най-класните марки)

Най-добрият съвет, който може да се даде в този случай е, който не може да си позволи скъпи дрехи и не държи да е в крак с най-актуалните модни тенденции да подбере дрехите, в които се чувства добре в магазините за дрехи втора употреба.