Categories
Без категория

Магията на Великден

Великден е един от най-важните християнски празници. Християните почитаме Иисус Христос, нашия Спасител, който е живял преди около 2000 години в Палестина. Иисус Христос е синът на Бог. Християните празнуват Великден, защото на този ден почитаме Възкресение Христово.

Откъде идва името Великден?

Широко разпространено е вярването, че Великден идва от името на Богинята на Пролетта, наречена Eostre. Тя била почитана от някои хора много преди Христос да се роди. По това време се вярвало, че слънцето е починало през зимата и се родило отново през пролетта, когато дните започват да удължават и силата на слънцето се възвръща. В Европа, Eostre е била почитана като предвестителката на пролетта.

Кога и колко дълго продължава Великден?

Великден е винаги в Неделя, но датата се сменя всяка година за разлика от Коледа, която винаги е на 25 Декември. Преди много, много години Християните решили, че Великден винаги трябва да е в Неделя, следвайки първата пълна луна след първия ден на пролетта на 21 март. Това означава, че Великден е винаги след 22 март или преди 25 април.

Ето защо Великден е фестивал на възраждането, вярата и силата, чиято дата се мени всяка година и всъщност датите са различни според това къде живеем. Както знаем на запад датите се изчисляват посредством Григорианския календар, който е различен от Юлианския календар, който се използва на изток.

През 2011 празнуваме Великден в България на 24ти и 25ти Април. Очакват ни празнични пролетни дни, изпълнени с радост и почит към нашия Спасител. Празнувайте Великден в България и изберете една от красивите ни дестинации за почивка!