Categories
Без категория

Метални конструкции – форма.

metal_coll-3920864
Всяка сграда, направена от стомана, притежава здравина и гъвкавост, присъщи за самия метал. Здравината на стоманата е основание в днешни дни големите строителни обекти да са почти немислими без нея. А що се отнася до високото строителство в земетръсни зони, не бихме си помисляли за подобно нещо, ако не познавахме металното строителство. Формата, която една метална конструкция може да заема, е ограничена само от нашето въображение. Това е материалът за построяването на огромни стадиони, на високи небостъргачи и всякакви сгради с причудливи форми като операта в Сидни например. Желязото държи висящите или наклонените елементи здраво за основата.

Основата на сградата има огромна роля при този тип строителство, защото металните сгради издържат удивително дълго във времето и това поставя нуждата, качеството на основата да е на определена висота. Ако инвестирате в голяма метална сграда, за която знаете, че ще бъде експлоатирана дълго време, не бихте могли да си позволите да пропуснете тези очевидни предимства заради слаба или нетрайна основа. Солидната и дълбока основа е задължителна при много високите здания или при тези с тежки висящи части.

Огромните постройки и тези с висящи форми трябва да издържат на времето и да са стабилни дълги години. Освен височината и другите трудности, които сградата поставя сама на себе си, тя трябва да издържи и на най- мощните природни стихии. Гъвкавостта е основният ни коз тук. Високите постройки се огъват под напора на вятъра или земетресението, но след това отново заемат своята обичайна форма. Ако нямахме тази гъвкавост, стихиите биха строшили твърдите материали в най-слабата им точка. Огъването позволява да се поеме по-голямата част от напрежението, оказвана от стихията и така конструкцията остава здрава. Именно пластичността е тази, която дава възможност на архитектите да планират сгради с най-различни причудливи форми. Това свойство на метала отваря една цяла нова палитра от перспективи, за които архитектите не са си и мечтали преди това. Най-странните и сложни строителни решения, които можем да видим днес, са направени именно от комбинацията между стомана и бетон. А що се отнася до полезността на тези качества, те са най-видими в огромните мегаполиси, където строителството не може да се разшири встрани и е принудено да се издига нагоре. Небостъргачите позволяват в централната част на градовете да живее много повече население или пък да се труди там. Бизнесът също е облагодетелстван, тъй като офисите на всички големи фирми са на една ръка разстояние.

Все по-модерно става заможните хора да искат да живеят в по-шикозни жилища с необичаен външен вид. От това се възползват някои находчиви архитекти, които закупуват стандартни фабрични метални сгради и съчетават елементите им по необичаен начин. Така с малки разходи за метални елементи и материали тези талантливи специалисти продават архитектурните си фантазии доста скъпо. И в това няма нищо лошо нито пък нещо опасно за новите собственици. Готовите метални конструкции могат да се съчетаят с много и различни елементи, направени от същия клас. Има много и различни метални елементи, които могат да се съединят поради стандартизираните им способи за стиковане. На практика можем да „сглобим конструктора” по безброй много начини и да получим също толкова различни сгради на външен вид.

Въпреки че стоманените конструкции се експлоатират активно от тридесетина години, може да се каже, че те не са разкрили потенциала си напълно. Всяка година в различни места на планетата се появяват сгради, които учудват с формите си и с архитектурните си иновации. Изглажда модерните предизвикателства са свързани с екологичните качества на новите сгради. Все повече метални сгради се възползват от енергията на слънцето и вятъра и не е далечен моментът, когато ще започнат да се появяват здания, които са енергийно независими от националните електропреносни мрежи. Металното строителство винаги е било сериозно занимание, но по всичко личи, че то ще става все по-важно.