Categories
Без категория

Най-добрия начин за грижа за тялото в период след зачеване

Бременността е състояние, което изисква воденето на много по-здравословен начин на живот, отколкото преди периода на зачеване. Според екип от специалисти на здравен портал Фрамар, периода след зачеване е свързан с полагането на много грижи, както за бъдещата майка, така и за нейното бебе. Пренаталните прегледи са сред най-важните фактори, които могат да предпазят майката и бебето от поява на някои заболявания и усложнения. Първия медицински преглед, трябва да се осъществи в началните 6-8 седмици от бременността, когато менструацията е закъсняла с около 2-4 седмици. За жените, които са физически здрави и не са предразположени към поява на усложнения, редовните прегледи трябва да се правят на всеки 4 седмици, до 28-та гестационна седмица. След това до 36 гестационна седмица, консултацията с лекар се осъществява на всеки две седмици.

Хранителен режим по време на бременност

Здравословната диета по време на бременност е най-добрия начин за предпазване от поява на усложнения. По време а гестационен период е необходимо бременната жена да приема около 300 допълнителни калории, към храната, която е консумирала до този момент, за да се гарантира, че бебето също се храни правилно. В случай, че бъдещата майка се затруднява в определянето на ежедневното си меню, трябва да се консултира с лекар, който ще предложи хранителен режим, благоприятен за развитието на плода и здравословното състояние на жената.

Освен калорийното съдържание на храната, тя трябва да съдържа много важни витамини и минерали, като калций, желязо и фолиева киселина. Ето защо консумацията на храни богати на калций, като млечни нискомаслени продукти, портокалов сок, соево мляко, зърнени култури, спанак, къдраво зеле, броколи, тофу, бадеми и др. е много важна за поддържането на добро здраве на бременната жена и нейното бебе.

Липсата на желязо води до недостиг на червени кръвни клетки, което означава, че тялото и органите не получават достатъчно кислород. С бебе в утробата, бременните дами, трябва да приемат допълнителни количества желязо, като консумират повече, червено месо, сьомга, яйца, тофу, боб, грах, сушени плодове и др.

Прием на фолиева киселина е от съществено значение за предпазване от дефекти на невралната тръба. Тя се формира през пъртиве 28 дни от бременността. Липсата на фолиева киселина носи рискове от увреждане на мозъка на бебето. Необходимото количество е около 0,4 милиграма дневно.

Консумация на много течности и физическите упражнения са друг начин за поддържане на добрата форма на организма. Те помагат за предпазване от наднормено тегло, дискомфорт, запек и др.