Categories
Без категория

Начин на работа на модерните слънчеви колектори

Всяка година сме свидетели на това, че цената на енергията нараства и така вие започвате да се чудите, от какво да спестите, докато вместо това просто можете да изберете един алтернативен начин, който реално ще ви помогне да намалите разходите си и то без да се налага да се лишавате от това да имате топла вода. Все пак няма как да не знаете, че именно слънцето е най-мощния източник не само на светлина, но и на енергия, която може да се използва, като по този начин да се грижите а вашите разходи и също така за околната среда.

Точно затова всяка една година хората, които избират да инвестират в слънчеви колектори SUNSYSTEM се увеличават, като така пред тях се представя една реална възможност да спестят значителни суми, защото както знаете разходите на едно домакинство или пък на офис не са никак малки. Искаме обаче още в началото на темата ни да подчертаем, че съвременните слънчевите колектори и панели (фотоволтаици) не са едно и също.  Ефективността на първите е над 90%, докато при вторите тяхната работоспособност все още не е на достатъчно добро ниво и така достига едва 7-17%.

Как всъщност действат съвременните слънчеви колектори Sun System?

Най-просто казано, тези системи имат специален слой, който улавя максимално ефективно слънчевите лъчи и така те след това се трансформират в топлинна енергия. За сравнение ще дадем един пример, за да разберете още по-конкретно как работят те, а именно соларните системи действат на подобен принцип, като например да оставите черен автомобил, който е оставен на слънце. Температура, която може да се нагрява или стойностите, до които може да стигне е от около 100 градуса през летните месеци, а през зимните тези стойност стигат до около 50-60 градуса. Сами разбита, че това е напълно достатъчно за всяко едно домакинство, така че откъм тази страна соларните системи нямат никак минус. Голяма част от съвременните слънчеви колектори имат и специален нагревател, който служи за това да поема работата на системата, ако случайно температурите на околната среда спаднат драстично и само колектори не може да се справи ефективно със загряването на водата. Освен това е важно да запомните, че флуида които се използва в тях може да бъде вода или специална течност. Вторият вид се използва, ако температурите там, където живеете падат под нула градуса през зимните месеци, тост защото водата в този случай би замръзнала. В горната част на тръбите се получава и самото отдаване на топлина, тоест точно те служат като колектори и играят най-важната роля в трансформирането на слънчевите лъчи в топлинна енергия. Нагрятата вода след това се отива във водосъдържателя, като така вие вече можете да я ползвате в домакинските си ежедневни нужди.

Зелената енергия е бъдещето и не бива да пренебрегвате това. Все повече хора започват да избират модерните слънчеви колектори Сън Систем, за да задоволят ежедневните си нужди от топла вода, като така не само да се грижат за околната среда, но и за битовите си сметки.