Categories
Без категория

Объркани планове

top-air-france-4502894Природата отново напомня за себе си на празнично улисаните хора. Поройни дъждове и бури объркаха плановете на почти цяла Европа. Полетите на повечето от летищата на Стария континент са със закъснения или отложени, други са изцяло затворени.

На варшавското летище “Окенче” много от полетите бяха анулирани. Най-натовареното летище в Централна Европа – пражкото летище “Ружине”, бе затворено за шест часа и около 40 полета изобщо не се състояха.От вчера са били отложени десетки полети на международното летище “Хенри Коанда” в Букурещ, включително до ключови европейски градове като Мюнхен, Прага и Хелзинки.

Тези пък, които са резервирали самолетни билети за празнична Венеция, бяха неприятно изненадани от информацията, че 5% от територията е под вода. Сирени предупреждават жителите на Венеция за покачването на нивото на водата с 1,40 м над обичайното. От площад “Сан Марко” бяха махнати мостчетата, за да не бъдат отнесени.

Голяма част от Балканите продължава да е в бедствено положение. Хиляди бяха евакуирани заради наводнения в Сърбия и Босна и Херцеговина.

В Сърбия бе обявено извънредно положение в градовете Любовия, Приеполе и Лозница, а в Босна армейски части бяха изпратени в източните градове Ново Горажде, Биелина и Чаплина, за да помогнат в спасителните операции.