Categories
Без категория

Особеностите на една българска бизнес мечта “Искам да си имам малко магазинче!”

Често съм чувал хора да казват, че им се иска да си отворят едно малко магазинче и да си работят в него. Повечето от тях имат големи очаквания и в края на краищата са разочаровани от резултатите. В тази статия ще споделя наблюденията си върху този тип търговия. Основните инвестиции в началото са три: Начален разход за документи ( регистрация на фирма, касов апарат, такси, патенти, разрешителни ) които, като обща сума се въртят около 1000 лв и нагоре в зависимост от конкретният случай. Първоначално зареждане на стока, което е в зависимост от сектора – може и да не струва много, ако стоката която се продава е евтина. Разход за помещението, което включва оборудване, евентуален ремонт и депозит за наема. Колко е тази сума като цяло само можем да гадаем защото зависи от много фактори. Особеностите на бизнеса на дребно в зависимост от сектора варират, като например за едно хранително магазинче очакваме по-малка надценка на стоките и съответно по-малка печалба, но пък по-голям човекопоток. Докато за магазинче за чанти и аксесоари например, очакваме да влизат по-малко клиенти и стоките да имат по-голяма надценка в процентно съотношение. Местоположението също е важно, като се почне от това дали магазинчето е в голямо или малко населено място и дали е на оживена централна улица или на по-спокойно място.  Повечето хора, които искат да имат малко магазинче се ориентират към по-евтина стока и помещение на по-спокойно място заради наема. В някои сектори се очаква и да се работи със стока на консигнация, както е например при повечето хранителни стоки. За да конкретизираме ще се насочим към магазинче за чанти и аксесоари, или домашни потреби, перилни препарати или дрехи и други подобни на не много оживена улица. Обикновено собственика работи сам в това магазинче, разликата е в това, че той е най-мотивиран и ако разчита на продавач може да очаква спад в оборота около 30%. Освен това когато фирмата има 1-2 работници се наблюдава проблем с дисциплината на служителите. Служителите не са взаимозаменяеми и смяната на такъв служител води до големи трусове. Това е един от негативите на дребния бизнес. Често собствениците на такива магазинчета започват бизнеса с голям ентусиазъм, който се стопява след като не виждат тълпи от хора пред магазинчетата си. Печалбата на такова магазинче, след като се приспаднат всички разходи не надвишава една прилична заплата, а в някой случаи се стига и до фалит. Има разбира се и магазинчета, от които се изкарват прилични доходи от сорта на 3000-5000 лв. месечно, което дава възможност за един отличен стандарт. Друга особеност е, че “ден с ден не си приличат”, както съм чувал да казват старите търговци. Тоест в един ден може да се направи оборота за цялата седмица. Ето и няколко съвета, към собствениците на такива малки обекти:

– Очаквания – не започвайте такъв дребен бизнес с големи очаквания защото те най-вероятно няма да се оправдаят, а това ще повлияе на мотивацията ви и отношението към бизнеса. Получава се затворен кръг – вие не се грижите за бизнеса, той пък не ви носи доходи. Направете си реалистична прогноза за приходите, разпитайте приятели и познати, които се занимават с бизнес какво можете да очаквате. Разходете се и разгледайте конкуренцията. Не очаквайте 500 лв оборот на ден при положение, че основната  стока примерно се продава на средна цена 7 лв и имате нужда от 10 мин. за да обслужите клиент, а работното ви време е 8 часа, защото това в най-перфектният случай би правило 336 лв оборот.

– Работно време – спазвайте си работното време. Просто не е сериозно да си кажете “Ами то едва ли някой ще дойде, цял ден никой не се появи”. 15 минути по-късно отваряне и 15 мин по-ранно затваряне могат да ви костват 2ма клиента, които да ви направят оборота за деня.

– Персонал – ако все пак решите да наемете служител за магазинчето, постарайте се да го обучите на добро отношение към клиентите и добри търговски техники и следете дали това се спазва, Не правете компромиси, като например да толерирате липсата на подходящо облекло за работа и.т.н. Бъдете подготвен да назначите друг служител на мястото на стария, ако тоя/тя не си вършат работата. Не трябва да ви мързи да търсите защото това е ключово за успеха на бизнеса ви. Има сайтове като jobs.bg, които доста могат да ви улеснят. В крайна сметка все ще се намери подходящ служител и за вашата дейност.

– Реклама – колкото и да са малки приходите все пак отделяйте и малко за рекламен бюджет – може да са 50лв на месец за реклама в местният вестник или за брошури, но това ще помогне в дългосрочен план

– Интернет – докато стоите в магазина, можете да си запълвате времето като поддържате фирмен блог, станете експерт във вашият сектор, например ако продавате дрехи и аксесоари блогът може да се превърне в безплатен начин на привличане на клиенти, а ако достигне дневна посещаемост над 100на човека защо не и да прикачите електронен магазин към фирмения блог. Освен това можете да използвате Интернет за да се свържете с нови доставчици. Ако предлагате уникална стока, която е добре подбрана скоро ще се прочуете и клиентите ще започнат да ви търсят сами.

– Готовност – ако рядко влизат клиенти, човек често се отпуска. Не губете вашата готовност. Винаги поддържайте магазина чист и подреден, със стилни и изрядни витрини и бъдете готови да посрещнете вашият дори единствен за деня клиент с усмивка.

Успех на всички на които тепърва им предстои това приключение!

Ако статията ви е харесала можете да почетете още за моите бизнес идеи в блога ми.