Categories
Без категория

Плочки за баня

Не знаете какво е това – най-общо това представляват керамични плочки, направени от естествени материали ( глина ), които се ползват в банята, затова и се наричат плочки за баня.  По-надолу ще представя кратка история на този вид материал и ще ви запозная с начина му на производство.

Добре познатите ни плочки за баня се правят от дълбока древност – първоначално те не са имали това си предназначение, по-скоро са се използвали за декорация. По-късно, човечеството е осъзнало, че чрез добавянето на глазура, те стават много водонепропускливи, така те стават плочки за баня – използваме ги най-вече в банята, за да изолираме помещението.

Как се правят плочки за баня? – суровината, от която са направени, това е естествения материал глина. Глината се поставя в калъпи ( те задават размера ), след това се нанася глазура – нанасянето на глазурата има двоен ефект, първо изолира бъдещите плочки за баня от влагата и второ, дава декорацията им. След като се нанесе глазурата, те се поставят в пещ, където се изпичат на много висока температура и с това продукта плочки за баня, вече е готов – това е най-общия вид на производството им.

Има най-различни и разнообразние по отношението на размера им плочки за баня – от 10х10см до съвсем големи например 40х120см – разбира се, те имат и точно определено приложение, използват се най-вече за по-големи помещения. Друг е въпросът, че има потребители, които поставят плочки за баня с такива размери и в по-малки бани, всичко е въпрос на вкус.

Декорациите, които неизменно следват всички плочки за баня са много на вид – мозайки ( от камък, от гранитогрес, от фаянс ), фризове, стъклени фризове, декоративни плочки и много други декоративни елементи. Идеята е, че ние създаваме едно помещение, което да ни доставя наслада, нашите плочки за баня го украсяват.

Цените на повечето плочки за баня се движат в рамките на 20 до 40лв. на квадратен метър, разбира се има и изключения към горната и долната граница. Цената, която сте готови да заплатите е правопропорционална на продукта – по-качествените плочки за баня са и по-скъпи, което е съвсем нормално.