Categories
Без категория

Подготовка за лепене на тапети

Ако Ви предстои ремонт на дома или офиса, но традиционните бели стени, боядисани с латекс са Ви омръзнали, в такъв случай точно за Вас са тапетите. С разнообразната си цветова гама тапетите ще предадат на вашето помещение великолепен, тържествен вид.

Едно от многобройните предимства на тапетите са лесният им монтаж, но преди да започнете работа е препоръчително да се запознаете с някои тънкости на занаята.

Подготовката на лепилната смес, спазвайки инструкциите, обикновено не предизвиква затруднения, но понякога при неправилна обработка е възможна появата на бучки в лепилото. За предотвратяване на този негативен резултат специалистите съветват сухата лепилна смес да се изсипва равномерно в съда, предназначен за целта. Течността трябва непрекъснато да се разбърква до получаване на хомогенна смес.

Преди да пристъпите към лепенето на тапетите, стените предварително трябва да бъдат намазани с лепило. По този начин се постига по-голяма адхезия между самите тапети и обработената стена. При залепването на първото платно е необходимо да се очертае вертикална линия с помощта на отвес, която да служи за ориентир на предстоящия ред. След като сте преминали през този подготвителен стадий е време за полагане и на първото платно тапети, което предварително намазано с лепило, се залепва от тавана към пода. За тази цел популярен метод е използването на кърпа или валяк за боядисване, с чиято помощ се отстраняват нежелани неравности и ’’балони’’. Препоръчително е застъпването на самите платна едно върху друго за постигането на по-добър визуален ефект, но специалистите в областта съветват дълбочината да не надвишава 2-3 сантиметра. При някои видове тапети се наблюдава периодично повторение на декоративни елементи, което донякъде усложнява процеса на облепване на помещението, поради изразходването на по-голям обем материал.