Categories
Без категория

Подробно за пропилен гликол и неговото предназначение?

Пропилен гликола е вид антифриз, който е произведен на база на нефта и служи за водно охлаждане. Той се нарича още 1, 2 пропилен гликол, както и 1, 2 пропандиол и е многовалентен алкохол с две хидроксилни групи.

Течността няма цвят и е много хидроскопична, има много висок вискозитет и е много добър термоносител. Този препарат се използва на много места, защото е нетоксичен и безвреден. Той издържа на много ниски минусови температури (до -80 градуса по Целзий).

Пропилен гликолът се използва най-вече като термоносител в различни климатични отоплителни и слънчеви системи. Той намира приложение в хранително – вкусовата и козметичната промишленост, в съоръженията за питейна вода, за сценичен дим, използва се при производството на електронни цигари и т.н.

Все още има спорове, дали този продукт е подходящ за използване в козметиката, но това не му пречи да бъде идеален за термоносител при отоплителните системи, където се прилага безпроблемно.

Едни от най-важните характеристики, които притежава пропилен гликола са:

Той е напълно безвреден за човешкото здраве;

Напълно биоразтворим е;

Може да върши работа при много ниски температури, които да достигнат дори до – 80 градуса по Целзий.

Антифризът трябва да се разреди с дестилирана вода преди да се използва, като пропорциите са указани от фирмата – производител.