Categories
Без категория

Подходящите обувки за начинаещите в бягането

Когато дълго време ходите краката променят своят размер. Абсолютно същото се получава когато тичате – краката се натоварват много повече от ходене и се подуват. Моя съвет е като си търсите обувки не тръгвайте още рано сутринта, а нека това да бъди след обяд. Ако трябва се разхождайте няколко часа и след това започнете да пробвате маратонките. Тъкмо през това време ще придобиете представа къде какви обувки има.

Посетете спортен магазин за обувки

Добър вариант е да влезете в магазин за обувки, който е специализиран за спортни стоки. Там продавачите са наистина консултанти, а не както се водят на повечето места продавач консултант, който през живота си обаче не е бягал. Такъв човек няма как да ви даде съвет. Избягвайте такива магазини, освен ако не знаете точно какво търсите. Как да разберете дали човека който ви съветва са обувки, дали наистина разбит нещо? Очаквахте да ви зададе въпроси, като начинаещ ли сте в бягането или ако не от какъв период от врем до момента бягате редовно? Приблизително колко често бягате на седмицата веднъж два? И най важния – имате ли някакви проблеми с краката или болки?  Всеки сериозен консултант ще ви пита такива въпроси. Така отсейте хубавите магазини за обувки от останалите.

Вземете с вас старите си обувки

Най-добре е да вземете с вас своите предишни обувки, защото по вашите обувки за бягане, продавача може да определи какъв ви е крака, тоест как стъпвате. Има три начина на стъпване нормален, стъпвате леко навътре или стъпвате повече с външната част на крака. В зависимото от това си изберете обувки съответно: нормално обувки които за здрави и не се огъват наляво или надясно; стъпвате навътре обувки които са с мека подметка, за да не ви болят краката. Или има такива модели, които са с възможност за регулиране на движението. Те са най-подходящи в случай. че стъпалото ви е плоско. Ако сте от 3-тия вид, стъпвате навън ви трябват маратонки с гъвкава подметка.

Пробвайте новите обувки дали са ви добре

Използвайте простото правило че между големия ви пруст и обувката трябва да има 1 пръст място или като си поставите крака, максимално напред, пак да има пръст място между петата и обувката. Петата трябва да са сравнително плътно поставени,  не трябва да се измъкват, когато вървите.

Функции на модерните обувки

Някои модели маратонки изглеждат по-подходящи за космическа мисия от колкото в парка, но някои от тези функции всъщност послужват за целите си. Има обувки които са пълни с гел или по въздух, да се предостави допълнително омекотяване. Те са подходящи за тези които страдат от болки в краката. На някои обувки езиците могат да се наполиват с въздух – това служи за допълнително регулиране на езика.

Пробвайте новите обувки в действие

Не вярвайте в това че като бягате е нормално да ви наболява нещо. Дали бягане или ходене, трябва да чувствате обувките комфортни и удобни. Ходите или ако може тичайте около магазина малко, за да се уверете, че се чувствате добре в движение. Възможно е при някои магазини да не ви дадат да излезте навън и разбира се ако има други магазини които нямат нищо против, в бъдеще се придържайте към тях.