Categories
Без категория

Ползите от бактериалните култури в киселото мляко

Киселото мляко отдавна е възприемано като здравословна храна и това негово качество все по-често се свързва със съдържащите се в него бактериални култури. Съставът на все повече кисели млека се тества, за да се установи дали в тях наистина се съдържат пробиотичните бактерии, отговорни за неговите здравословни качества. Киселото мляко трябва да отговаря на определени стандарти и това съответствие трябва да бъде доказуемо, както наскоро бяха проведени тестове на млечно-киселия продукт Активиа и неговият пробиотичен състав беше утвърден.

Основните бактериални култури в киселото мляко са Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus Thermophilus, като то може да съдържа също и Bifidus и Lactobacillus Acidophilus. Тези пробиотични култури извършват същите функции като полезните микроорганизми, които се намират естествено в храносмилателния тракт на хората. Освен това именно те спомагат за превръщането на млякото в кисело мляко при процеса на ферментация и придават характерния му вкус и гелообразната му структура.

Lactobacillus Bulgaricus е основната пробиотична бактерия в киселото мляко. Тя подпомага човешкото тяло чрез коригиране на естествения баланс на микроорганизмите в червата и е полезна за храносмилането и имунната система, а може и да неутрализира вредните странични ефекти на антибиотиците. Може да се използва също за лечение на запек и диария.

Streptococcus Thermophilus е друга полезна за здравето бактерия, която може да бъде използвана в борбата с рака, тъй като е доказано, че предотвратява преобразяването на някои видове нитрати в ракови. Също така може да облекчи симптомите на непоносимост към лактоза, киселинност и други стомашно-чревни разстройства и помага за предотвратяването на мукозит, който е един от негативните ефекти на химиотерапията.

Lactobacillus Acidophilus е полезна бактерия, която съществува естествено в устата и стомашно-чревния тракт на животните и хората, а Bifidobacterium е неподвижна, анаеробна, пробиотична бактерия, която намалява негативните странични ефекти от антибиотици, регулира движенията на червата, лекува диария, поддържа рН баланса на червата, потиска растежа на нитратни бактерии в червата и синтезира витамини.