Categories
Без категория

Поставяне на окачен таван

В наши дни все повече хора избират окачените тавани още при строежа на жилището си. Тез пък, които си имат жилища от старото строителство също се спират на този вид тавани, като начин да освежат и обновят дома си. Освен това, когато таваните вкъщи са криви, напукани и олющени, имат строителни дефекти и други недостатъци, най-доброто решение на тези проблеми отново са окачените тавани. Причината този тип тавани да са толкова предпочитани е, на първо място ниската цена, след това краткото време за изпълнение, разнообразието от видове, хигиеничността на повечето модели окачени тавани, възможностите за създаване на декоративни ефекти и други.

Окаченият таван, в зависимост от това какъв вид е, се поставя с помощта на предварително изградена метална или дървена конструкция, или директно върху стария таван. Поставянето на такъв таван не изисква много време, а освен това, при монтажът на повечето видове окачени тавани няма наличие на мокри процеси, и това позволява монтиране на осветлението веднага.

Има един вид окачени тавани, чиито монтаж малко се различава от този, на останалите окачени тавани, а именно тези от гипсокартон. При окачените тях има довършителни работи – шпакловка и боядисване, които налагат изчакване да изсъхне таванът след тях, за да може да се направи осветлението например. Освен това, поставянето на окачен таван от гипсокартон е по-бавно, отколкото другите видове тавани. Този таван не може да бъде преместен без загуби, преместването а монтирана върху него лампа, на друго място, налага прешпакловане и пребоядисване на част от тавана, а и самият процес по монтажа е по-мръсен, отколкото на останалите видове окачени тавани. За сметка на тези недостатъци обаче, окаченият таван от гипсокартон си има и своите предимства – топло и шумоизолационните му качества са много по-добри и ефективни, боядисват се доста по-бързо и лесно, има възможност са абсолютно всякакви интериорни ефекти, голяма творческа свобода за дизайнерите – неограничение от форми, фигури и цветове, самата конструкция е много по-стабилна, има много възможности за светлинни ефекти и цялостни решения за осветлението, а освен това, когато се касае за стари къщи с гредоред, окачените тавани от гипсокартон са единственото решение. Не на последно място, таваните от гипсокартон, както и растерните окачени тавани са хигиенични и екологични, което позволява поставянето им в помещения с високи хигиенични изисквания.

Поставянето на окачен таван, независимо от какъв вид ще е той, не е работа за всеки и си изисква професионализъм. Ето защо, ако се нуждаете от окачени тавани, независимо дали на новострояща се сграда или за ремонтиране на старите тавани, трябва да потърсите фирма, която да свърши тази работа вместо Вас. Само така ще бъдете сигурни, че таваните са изработени и монтирани качествено, че ще изглеждат перфектно, няма да имат строителни дефекти, и че няма опасност да паднат на главата Ви, докато си почивате. Достатъчно е само да изберете коректна фирма, която се е доказала със своя професионализъм в областта, и чиито клиенти са доволни от изпълнението. Информация относно конкретна фирма за поставяне на окаче тавани може да намерите в някой от форумите в интернет, където други потребители, които вече са ползвали услугите на конкретната фирма, са споделили мнение относно това, дали са доволни или не от изпълнението.