Categories
Без категория

По-издръжлива лаптоп батерия

При продължителен полет със самолет или докато чакате в гарата; искате да прочетете новините; докато си пиете сутрешното кафе или сте на среща извън офиса – батерията на лаптопа ви може да се изхаби в най-неудобния момент. За щастие, с няколко лесни саможертви, можете да удължите живота на батерията си с 1-2 часа.

1. ограничете скоростта на процесора си. Някои лаптопи имат софтуер, който позволява контрола над скоростта на процесора, с цел да удължат издръжливостта на батерията. Това би могло чувствително да увеличи издръжливостта на батерията, но би ограничили производителността на лаптопа. За това ползвайте това решение, само когато извършвате леки задачи – умерено браузване или обработка на текстови файлове.

2. Ограничете подсветката на монитора. Това е от най-голямо значение за лаптопи, които нямат диодна подсветка. Работата при максимална яркост най-вероятно не ви е необходима през по-голямата част от времето, когато работите на своя лаптоп без зарядно. Въпреки че екранът изглежда прекалено тъмен отначало, щом минат две-три минути ще се адаптирате и всичко ще е наред. За да коригирате подсветката на дисплея натиснете бутон fn и съответстващия клавиш за намаляване на яркостта.

3. Спрете WiFi и блутута, щом не са ви необходими. Ако са включени WiFi и блутут биха могли да източат сериозна част от капацитета на батерията ви. При положение, че едната или за предпочитане двете безжични услуги не са ви необходими, бихте могли да ги спрете със съответната клавишна комбинация на вашия лаптоп.

4. Избягвайте тежките програми. Игрите, торентите, гледането на филми са все процеси, които натоварват процесора повече, което източва батерията дори по-бързо.

Ако не разполагате с програма за следене на натоварването на процесора, можете да видите актуалното му представяне като кликнете с десния бутон на мишката върху таскбара и изберете Start Task Manager. Най-отдолу на прозореца са посочени актуалното състояние на процесора в проценти и броя на активните процеси. В случай, че процентът е висок, разгледайте посочените процеси и спрете тези, които не ви трябват. Не спирайте никои процеси, ако не сте убедени, че не е нужен на уиндоуса, за да продължи работа.

5. Минете на Power Saver mode. С това, като мине определен срок на неактивност екранът ви ще се изключи и ще „приспи” лаптопа ви когато мине още определено време, ако не го използвате. Натиснете иконката на батерията, вдясно на таскбара ви, после натиснете More Power Options. Маркирайте полето до Power Saver. В случай, че не искате да запазите оригиналните настройки, кликнете върху Change plan settings и посочете различни периоди за изключването на дисплея и преминаването към режим на изчакване.