Categories
Без категория

Предимства на вакуумните слънчеви колектори

С търсенето на все повече начини за пестене на енергия, по света а в последните години и в България много домакинства се насочват към използването на слънчевата радиация, като възобновяем източник. Бойлерите за топла вода са един от най-големите консуматори на електричество, като са отговорни за 25% от месечните сметки за ток. Именно поради тази причина слънчевите колектори се превръщат в заместител на конвенционалните бойлери. Те могат да ви спестят най-малко 15% от разходите за енергия, а освен това с тях давате своят принос към опазване на околната среда, тъй като са много екологични.

Вакуумните слънчеви колектори са най-добрата зелена технология, те използват чиста възобновяема енергия от слънцето за да затоплят водата необходима за домакинството. Според статистиката, само един слънчев колектор може да намали емисията на въглероден диоксид с 50 тона за 20 години, а годините в които се ползва без проблеми могат да надхвърлят 30. По-старото поколение слънчеви колектори с плоски панели имаха няколко проблема:

  • При снеговалеж много лесно се затрупват и ефективността им пада до 0.

  • Сутрин и привечер ъгълът на падане на слънчевите лъчи е много малък и те работят с много нисък процент на КПД. Пикът им е по обяд, когато ъгълът на слънчевите лъчи стане оптималният от 45 градуса.

  • Неефективни са при облачно и по-студено време.

  • Много бързо върху тях се натрупва прах, който възпрепятства поглъщането на слънчевите лъчи.

  • Като цяло температурата, до която достигат е с 6-10 градуса по-ниска от тази на новите вакуумни слънчеви колектори.

  • Предразположени са към корозия и образуване на ръжда.

Новите слънчеви колектори, благодарение на дизайна, който е и най-голямото им предимство успяват да се справят с тези недостатъци. Успоредно разположените тръби не позволяват на снега да се задържи върху тях; ъгълът на слънчевите лъчи почти не им оказва влияние и дори да е различен от 45 градуса те не спират да работят; ефективни са дори при облачно и студено време, като само при много студени дни с минусови температури водата не става много гореща, но все пак достига до около 45 градуса; въпреки, че са изложени на външни влияния тяхната корозионна защита е много добра и не се появява ръжда.