Categories
Без категория

Проблеми с импулсното захранване на PC

Импулсното захранване е чудесна система, която за съжаление не е лишена от недостатъци. Не само то, но и токозахранването като цяло страда от сериозния недостатък на прегряването. В електрическата верига, която използва такова устройство, за да трансформира електричеството, което постъпва, се отделя наистина много топлина. Това може да предизвика наистина много проблеми с цялостната система на персоналния компютър.

Как да диагностицирате проблем в импулсното захранване? Това наистина не е трудна задача и за нея няма да се нуждаете от помощта на специалист. В момента, в който започнете да се съмнявате, че имате проблем с импулсното захранване, обърнете внимание дали около компютъра се носи миризма на изгоряло. Това е почти винаги сигурен знак, че някой елемент от системата не е в изправност. Обикновено неприятната миризма, която е индикатор за проблеми, се появява, точно преди компютърът да се изключи. Друг проблем, който индикира срив при импулсното захранване, е забавянето или отказа от работа на охлаждащия вентилатор. При работата на системата за импулсно захранване се отделя топлина, която може да навреди на елементите от веригата. В случай, че вентилаторът се е повредил и не е в състояние да охлажда системата, можете да сте сигурни, че ви предстоят проблеми. Има и трети симптом, който да ви подскаже недвусмислено, че имате проблем. Ако вашият персонален компютър се рестартира, без вие да сте му дали тази команда, това означава, че има проблем с импулсното захранване. В случай, че подозирате такъв недостатък в персоналния си компютър, можете да прегледате документите му. Те ще ви дадат ясна представа как да действате. Възможно е да сте отваряли компютъра си, за да поставите видеокарта или някакъв друг компонент. Това означава, че можете да смените и захранването.

Все пак трябва да се отбележи, че това не е никак лесна работа. Освен това работата с ток е винаги много опасна, затова трябва да следите дали спазвате всички правила за безопасност. Това е от изключителна важност, защото може да спаси живота ви, а освен това и персоналния ви компютър. В случай, че не се чувствате уверени в своите знания, можете да се обърнете към специалист, който ще поправи токозахранването ви.

Какви подобрения могат да се направят в импулсното захранване? Има наистина добри иновации, които могат да се използват, за да се подобри импулсното захранване. Последните поколения дънни платки и чипове позволяват на потребителя да следи оборотите, които вентилаторът прави в минута. Приложенията са разработени за BIOS и Windows и често се предоставят от производителя на дънната платка. Някои нови проекти дават контрол върху вентилатора, който охлажда системата. Това позволява на елемента да поддържа необходимата скорост, в зависимост от нуждите за охлаждане.

Голяма иновация представляват и последните проекти за сървъри, които включват импулсно захранване (като тези тук: http://vikiwat.com/zahranvaniya.html). Там са предвидени резервна доставка на енергия. Това означава, че има две или повече устройства за импулсно захранване. Едното подава мощност, а другото действа като резервно. В случай, че едното устройство за подаване на енергия претърпи някакъв провал, то другото може да се включи веднага. Това би могло да даде допълнително време на служителите на хостинг компанията да реагират и да възстановят захранването.