Categories
Без категория

Психологът – кога да го потърсим?

Много хора си представят доктор в бяла престилка, който се занимава с тежко болни хора, винаги, когато чуят думите психолог или психотерапевт. Истината е съвсем различна. Психолозите се занимават с хора, които страдащи с различни емоционални проблеми или по-леки психически разстройства. Освен това много често те помагат на хора, които нямат никакви проблеми, но искат да опознаят себе си и да преминат на друго ниво в общуването си с останалите. Какво можем да кажем по тези въпроси:

1. Хората претърпели емоционални проблеми могат да придобият различни фобии, да започнат да страдат от депресия или стресови разстройства, могат да прибягнат до опасни за здравето пристрастености и болести. Точно поради тази причина е добре да бъде потърсена помощта на психолог винаги, когато се сблъскаме с емоционален срив или проблем. Именно психологът е човекът, който ще вникне в нашия проблем и ще ни помогне да го преодолеем и да се справим с него.

2. Друг случай, когато е наложително да бъде потърсена помощта на професионалист психолог е моментът, в който осъзнаем, че ние или наш близък страда от дадено състояние, като например депресия, стрес, алкохолизъм, друг вид пристрастеност, склонност към анорексия или булимия и много други. Помощта от психотерапевти в такъв момент може да се окаже решаваща за оздравяването на един човек. Всеки от нас трябва да бъде наясно с факта, че човек страдащ от дадено заболяване или пристрастеност няма да може да признае проблема и по всякакъв начин ще се старае да избяга от него. Точно поради тази причина е необходимо да се подходи с търпение и разбиране към всеки изпаднал в нужда човек.

3. Последния случай, в който можем да се обърнем към психолог е, когато искам да се консултираме по въпроси далеч от споменатите по-горе. Много хора подобряват своето общуване и умението си за комуникация с другите след като проведат няколко разговора с професионалист психотерапевт. Така един човек може да подобри не само общуването си, а и да подобри и своето професионално развитие.